Παλάτι του Μπαχτσισαράι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάκτορο του Μπακτσίσαραϊ
Χάρτης
Είδοςμουσείο και κτιριακό συγκρότημα
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Διεύθυνσηвул. Річкова 133, Бахчисарай, Автономна Республіка Крим, Україна
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°44′55″N 33°52′55″E
Διοικητική υπαγωγήΜπαχτσισαράι
ΧώραΟυκρανία
Έναρξη κατασκευής16ος αιώνας
Χρήσημουσείο
ΙδιοκτήτηςBakhchisaray State Historical-Cultural Museum-Reserve
ΠροστασίαState Register of Immovable Monuments of Ukraine
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ανάκτορο του Χαν (τουρκικά: Han Sarayı‎‎) ή Χανσαράι βρίσκεται στο Μπαχτσισαράι της Κριμαίας. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και έγινε το σπίτι μιας διαδοχής των Χαν της Κριμαίας (δείτε: Χαν και Χανάτο). Η περιτειχισμένη περίφραξη περιέχει ένα τζαμί, χαρέμι, νεκροταφείο, χώρους διαμονής και κήπους. Το εσωτερικό του ανακτόρου είναι διακοσμημένο ώστε να φαίνεται πως κατοικείται και αντικατοπτρίζει το παραδοσιακό στιλ των Τατάρων της Κριμαίας του 16ου αιώνα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσουλμανικά παλάτια που βρίσκονται στην Ευρώπη, μαζί με το Ανάκτορο Τοπ Καπί, το Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, το Ανάκτορο Γιλντίζ, το Ανάκτορο Αϊναλικαβάκ, το Ανάκτορο Εντίρν, το Ανάκτορο Σιραγκάν στην Τουρκία και την Αλάμπρα στην Ισπανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Μπαχτσισαράι και το ανάκτορο ανατέθηκαν από τη δυναστεία Χαν της Κριμαίας, η οποίη μετέφερε την πρωτεύουσά της εκεί από το Σαλατσίκ στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Ο περίπλοκος σχεδιασμός και οι μιναρές του παλατιού κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα από Οθωμανούς, Πέρσες και Ιταλούς αρχιτέκτονες. Αργότερα οι ζημιές απαιτούσαν μερική ανακατασκευή, αλλά η δομή εξακολουθεί να μοιάζει με την αρχική της μορφή. Μερικά κτίρια που βρίσκονται σήμερα στο ανάκτορο προσαρτήθηκαν αργότερα, ενώ μερικά από τα αρχικά κτίρια δεν μπορούσαν να αντέξουν μετά τον 18ο αιώνα.[1]

Το 2017, το παλάτι υποβλήθηκε σε αποκατάσταση, η οποία διευθύνθηκε από το Atta Group με έδρα τη Μόσχα, μια εταιρεία με μικρή εμπειρία στην ιστορική συντήρηση.[2][3] Στο πλαίσιο της διαδικασίας, τα ενός αιώνα δρύινα δοκάρια του παλατιού αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από σκυρόδεμα, αφαιρέθηκαν τα αρχικά πλακάκια, ενώ οι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα υπέστησαν ζημιές από ένα ρεύμα νερού υψηλής πίεσης.[2] Επιπλέον, εμφανίστηκαν ρωγμές στην πρόσοψη του κτιρίου και ο γύψος έπεσε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού υπό πίεση.[4] Σε απάντηση στις φερόμενες ζημιές, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έστειλε ανακοίνωση διαμαρτυρίας στην UNESCO, η οποία διαχειρίζεται τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αφού το μέρος Μπαχτσισαράι προστέθηκε στον προσωρινό κατάλογο των Τόπων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού το 2003.[5][6]

Κρήνη του Μπαχτσισαράι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια αυλή περιέχει ένα μικρό σιντριβάνι του οποίου η θλιβερή ιστορία συγκίνησε τόσο τον Ρώσο συγγραφέα Αλεξάντρ Πούσκιν όταν το επισκέφτηκε που έγραψε ένα μακρύ αφηγηματικό ποίημα με τίτλο «Η Κρήνη του Μπαχτσισαράι» (ή Το Σιντριβάνι του Μπαχτσισαράι).

Η κρήνη του Μπαχτσισαράι ή Κρήνη των Δακρύων είναι μια πραγματική περίπτωση τέχνης με επήρεια την ίδια την ζωή. Το σιντριβάνι είναι γνωστό ως ενσάρκωση της αγάπης ενός από τους τελευταίους Κριμαίους Χανς, του Κιρί Γκιράι Χαν, για τη νεαρή του γυναίκα και τη θλίψη του μετά τον πρόωρο θάνατό της. Ο Χαν λέγεται ότι ερωτεύτηκε αυτή την Πολωνή κοπέλα, την Μαρία, από το χαρέμι ​​του. Η Μαρία θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από την Γεωργιανή πρώην σύζυγο του Χαν, Ζαρέμα, η οποία είχε αντικατασταθεί από την αιχμαλωτισμένη Πολωνή. Παρά την σκληρότητά του στην μάχη, θρήνησε και έκλαψε όταν πέθανε, εκπλήσσοντας όλους εκείνους που τον γνώριζαν. Έδωσε εντολή να κατασκευαστεί μια μαρμάρινη κρήνη, έτσι ώστε ο βράχος να κλαίει, όπως αυτός, για πάντα.[7]

Το σιντριβάνι αρχικά τοποθετήθηκε κοντά στον τάφο της νεαρής γυναίκας σε έναν ξεκούραστο κήπο και τελικά μεταφέρθηκε στην τρέχουσα θέση του στην αυλή των Πρέσβεων, αφού η Αικατερίνη Β΄ διέταξε την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας. Οι στίχοι του Πούσκιν πιστώνονται εν μέρει για τη διασφάλιση της επιβίωσης του ίδιου του παλατιού μέχρι σήμερα.

Τόποι λατρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο Τζαμί του Χαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μεγάλο Τζαμί του Χαν βρίσκεται στην πλατεία του ανακτόρου στα ανατολικά της βόρειας πύλης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Κριμαία και ένα από τα πρώτα κτίρια του παλατιού του Χαν. Το τζαμί χτίστηκε το 1532 από τον Σαχίμπ Α´ Γκιράι και έφερε το όνομά του τον 17ο αιώνα.

Αποτελείται από μια τρίκλιτη πλατεία που χρησιμοποιείται ως αίθουσα προσευχής καλυμμένη με ισχίο, νάρθηκα και στοές που βλέπουν ανατολικά και δυτικά. Δύο συμμετρικοί οκταγωνικοί μιναρέδες ανεβαίνουν μέσω των στοών. έχουν ύψος είκοσι οκτώ μέτρα και έχουν κωνικά καλύμματα και φινιρίνια. Ένα θολωτό τετραγωνικού σχήματος είναι προσαρτημένο στη βορειοανατολική γωνία του τζαμιού. Πιστεύεται ότι ένας μεντρεσές που χτίστηκε από τον Χαν Αρσλάν Γκιράι το 1750 συνόδευε το ανατολικό τείχος. Το τζαμί εισέρχεται από μια πύλη που βλέπει βόρεια. Στο εσωτερικό, ένα μπαλκόνι είναι προσαρτημένο σε τρεις από τους τέσσερις τοίχους, μέρος του οποίου χωρίζεται για το καταφύγιο του Χαν. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι το τζαμί ήταν αρχικά στεγασμένο με τρούλους διαφόρων μεγεθών.[1]

Μικρό Τζαμί του Χαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μικρό Τζαμί του Χαν βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο και σχεδιάστηκε για μέλη της οικογένειας του Χαν και σημαντικούς αξιωματούχους. Η κατασκευή του μικρού τζαμιού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και οι πίνακες στο τζαμί χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Στο νότιο τείχος βρίσκεται το μιχράμπ, το πάνω μέρος του οποίου χωρίζεται σε επτά διακοσμημένες ζώνες, συμβολίζοντας τα επτά επίπεδα του ουρανού. Πάνω από το μιχράμπ είναι ένα παράθυρο βιτρού, το οποίο δείχνει τη σφραγίδα του Σουλεϊμάν (εξάγραμμο). Στους τοίχους του μικρού τζαμιού είναι χαραγμένες εικόνες από βάρκες με πανιά, άλογα και ιππείς.[1]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Han Saray». Archnet. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «Facelift Or Farce? 'Restoration' Of Palace Shocks Crimean Tatars». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  3. «Russia is destroying 16th Century Crimean Tatar Khan's Palace in occupied Crimea - RISU». Religious Information Service of Ukraine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  4. «UAWire - Ukraine to appeal to UNESCO over the damage to Bakhchysarai Khan Palace in the Russian-annexed Crimea». www.uawire.org. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  5. Centre, UNESCO World Heritage. «Bagçesaray Palace of the Crimean Khans». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  6. «Crimea's Occupation Exemplifies the Threat of Attacks on Cultural Heritage». www.chathamhouse.org (στα Αγγλικά). 4 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  7. Austin, Paul M. (1997). The exotic prisoner in Russian romanticism. New York: Peter Lang. σελ. 77. ISBN 0-8204-3346-2. 34663295. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]