Παιχνίδι λέξεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα παιχνίδια λέξεων είναι προφορικά, επιτραπέζια, παιχνίδια με κάρτες ή βιντεοπαιχνίδια σχεδιασμένα για να δοκιμάσουν την ικανότητα στη γλώσσα ή να εξερευνήσουν τις ιδιότητές της.

Τα παιχνίδια λέξεων χρησιμοποιούνται γενικά για ψυχαγωγία, αλλά μπορούν επιπλέον να εξυπηρετήσουν και εκπαιδευτικό σκοπό. Τα μικρά παιδιά μπορούν να απολαύσουν παιχνίδια όπως η κρεμάλα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες όπως η ορθογραφία. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες που λύνουν τακτικά σταυρόλεξα, ένα παιχνίδι που απαιτεί εξοικείωση με ένα ευρύτερο λεξιλόγιο, έχουν καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου σε μεγαλύτερες ηλικίες.[1]

Δημοφιλή παιχνίδια που βασίζονται σε λέξεις αποτελούν μέρος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου εδώ και χρόνια. Τέτοια παιχνίδια είναι το Spelling Bee, του πρώτου τηλεοπαιχνιδιού και του Τροχού της τύχης, της μακροβιότερης εκπομπής παιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με προβολή σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.[2]

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιχνίδια με γράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκραμπλ στα γαλλικά

Σε ένα παιχνίδι γραμμάτων, ο στόχος είναι να σχηματιστούν λέξεις από δεδομένα γράμματα. Αυτά τα παιχνίδια δοκιμάζουν γενικά τις δεξιότητες λεξιλογίου καθώς και την ευρηματικότητα. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Σκραμπλ.

Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταυρόλεξο

Σε ένα παιχνίδι με χαρτί και μολύβι, οι παίκτες γράφουν τις λέξεις τους, συχνά κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, ένα σταυρόλεξο απαιτεί από τους παίκτες να χρησιμοποιούν ορισμούς για να συμπληρώσουν έναν πίνακα με λέξεις που τέμνονται σε συγκεκριμένα γράμματα. Άλλο ένα παράδειγμα παιχνιδιού με χαρτί και μολύβι είναι η κρεμάλα.

Σημασιολογικά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σημασιολογικά παιχνίδια βασίζονται στη σημασιολογία των λέξεων, χρησιμοποιώντας τη σημασία τους και την κοινή γνώση των παικτών. Το Mad Libs, Blankety Blank και Codenames είναι σημασιολογικά παιχνίδια.

Σύγχρονα παιχνίδια λέξεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σύγχρονη «Χρυσή Εποχή» των επιτραπέζιων παιχνιδιών, έχουν δημιουργηθεί πολλά νεότερα, μη παραδοσιακά παιχνίδια, συχνά με πιο σύνθετους κανόνες. Παιχνίδια όπως Codenames, Decrypto και Anomia σχεδιάστηκαν μετά το 2010 και είναι πολύ δημοφιλή.[3][4][5] Παιχνίδια για κινητά όπως Words of Wonders,[6] Letterpress, Words with Friends και Word Connect έχουν επίσης γνωρίσει τα παιχνίδια λέξεων στο σύγχρονο κοινό.[7]

Στα ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά δημοφιλή παιχνίδια λέξεων έχουν προσαρμοστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές παιχνιδιών. Εκτός από τα παραδείγματα που δίνονται παραπάνω, εκπομπές όπως Lingo, Says You!, Catchphrase και Only Connect είτε περιστρέφονται γύρω είτε περιλαμβάνουν στοιχεία παιχνιδιών λέξεων. Στην ελληνική τηλεόραση, η πρώτη εκπομπή που εμπεριείχε παιχνίδι λέξεων (και αριθμών) ήταν το Γράμματα και αριθμοί που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1976 έως 1981. Ακολούθησε το δημοφιλές Ζωντανό σταυρόλεξο το οποίο προβαλλόταν επίσης από την ΕΡΤ μεταξύ 1983 και 1986[8] και στο οποίοι οι παίκτες έλυναν ένα σταυρόλεξο που σχηματιζόταν φωτισμένο σε μεγέθυνση πάνω σε ένα πανί στον τοίχο.[9]

Παιχνίδια λέξεων έχουν κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο και εμφανίζονται σε σημαντικές διαδικτυακές εκδόσεις, όπως οι The New York Times, Connections και Wordle.[10] Ένδειξη της δημοτικότητας του Wordle είναι η μεταφορά του από αμιγώς διαδικτυακό παιχνίδι και σε μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού.[11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gillespie, Claire (June 23, 2022). «The Science Is In: Crossword Puzzles Can Literally Make Your Brain Younger». Reader's Digest. https://www.rd.com/article/crossword-puzzles-can-make-you-smarter/. Ανακτήθηκε στις September 10, 2023. 
  2. «ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ». www.star.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. Dunbar, Makula (24 Σεπτεμβρίου 2018). «The best games and gear for game night». TechCrunch. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. Duffy, Owen (14 Αυγούστου 2018). «Board games: Ticket to Ride New York and Decrypto». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. Thrower, Matt (29 Σεπτεμβρίου 2022). «The Best Trivia Board Games». IGN. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «Πώς να παίξετε Words of Wonders;». 20 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. Tucker, Kevin (9 Νοεμβρίου 2017). «Zynga Spells Out Sequel In Words With Friends». Shacknews. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. «Ζωντανό σταυρόλεξο». retroDB. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. Δημοκίδης, Άρης (7 Ιουνίου 2017). «11 παλιά τηλεπαιχνίδια που θα θέλαμε να επιστρέψουν. Τα θυμάσαι;». LiFO. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  10. «Wordle: Το viral παιχνίδι που απέκτησε χιλιάδες φανατικούς παίκτες». Έθνος. 17 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  11. «Το Wordle γίνεται και επιτραπέζιο παιχνίδι». euronews. 15 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024.