Ορθογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο ορθογραφία ονομάζουμε το σύνολο των κανόνων που αφορούν τη γραπτή απεικόνιση των λέξεων μιας γλώσσας. [1][2]. Με αυτήν την έννοια στην ορθογραφία συμπεριλαμβάνονται οι κανόνες συλλαβισμού και η χρήση των σημείων στίξης. Στη φθογγογραφική γραφή, η ορθογραφία είναι συνήθως φωνητική, μορφολογική ή ιστορική.

Η ορθογραφία, αν και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση αποτελεί σύμβαση και όχι εγγενές χαρακτηριστικό της γλώσσας[1]. Μεγάλη επίδραση στην παγίωση των κανόνων της ορθογραφίας σε πολλές γλώσσες είχε η ανακάλυψη της τυπογραφίας[2].

Η ορθογραφία παραδοσιακά καθυστερεί σε σχέση με τη ζωντανή γλώσσα. Σε μια ζωντανή γλώσσα, αργά αλλά αδιάκοπα διαφοροποιείται η προφορά. Παράλληλα η γλώσσα μπορεί να περιέχει συνέχεια μεταβαλλόμενες διαλέκτους χωρίς επίσημους κανόνες ορθογραφίας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ». ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. τ. 147. Εκδόσεις Πατάκη. Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Παγκόσμια Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια». Παγκόσμια Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. τ. 8 (ΝΙΤΡΙΛΙΑ-ΠΟΛΕΜΟΣ) (3 έκδοση). Αθήνα: Β. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.. 1966 [1960]. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]