Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού
Είδος Παγκόσμια Ομοσπονδία
Ίδρυση 1912

Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (International Association of Athletics Federations), γνωστή και με το ακρωνύμιο IAAF, είναι διεθνής οργανισμός που διατηρεί την εποπτεία του αθλήματος του στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδρύθηκε την 17η Ιουλίου 1912 κατά το πρώτο της συνέδριο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με την ευκαιρία των εκεί Ολυμπιακών αγώνων, από εκπροσώπους 17 εθνικών ομοσπονδιών στίβου και με την αρχική ονομασία Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (International Amateur Athletics Federation).[1] Από τον Οκτώβριο του 1993, εδρεύει στο Μονακό.

Με αφετηρία το 1982, η IAAF εισήγαγε αρκετές τροποποιήσεις στους κανόνες της, οι οποίες επιτρέπουν πλέον στους αθλητές να λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες στίβου. Ωστόσο, η ίδια διατήρησε τον τίτλο περί Ερασιτεχνικού Αθλητισμού στην επωνυμία της έως και το συνέδριο του 2001, όπου αυτή πήρε την τρέχουσα μορφή της.

Πρόεδρος της IAAF διατελεί σήμερα ο Lamine Diack από τη Σενεγάλη. Ανέλαβε χρέη το Νοέμβριο του 1999, διαδεχόμενος τον αποβιώσαντα Πρίμο Νεμπιόλο από την Ιταλία, και η επίσημη εκλογή του πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο –επίσης– του 2001.


Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο όρος κλασικός αθλητισμός είναι μεταγενέστερος για αντιδιαστολή του στίβου από τα υπόλοιπα αθλήματα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]