Πίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πίτσα χωρισμένη σε κομμάτια
Pizza im Pizzaofen von Maurizio.jpg

Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρείται κατ'εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα[1]. Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα[2][3][4][5] όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Legislatura 13º - Disegno di legge N. 5016
  2. http://www.homemade-pizza-made-easy.com/history-of-pizza.html
  3. http://wiki.answers.com/Q/When_was_pizza_first_introduced
  4. http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090422131446AACAsIy
  5. http://www.essortment.com/history-pizza-41733.html
  6. Η λέξη πίτα ή πίττα είναι Ελληνικής Βυζαντινής προέλευσης και αναφέρονταν τόσο στο στρογγυλό ψωμί (την σημερινή πίτα όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα π.χ. για σουβλάκια), όσο και για τον πρόγονο της πίτσα).
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα