Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κελαινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλειάδα Κελαινώ
ΓονείςΤιτάνας Άτλας και Ωκεανίδα Πλειόνη
Αδέλφια
ΤέκναΛύκος, Ευρύπυλος και Νυκτέας

Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Κελαινώ (από τη λέξη κελαινός = σκοτεινός, σκούρος) είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα:

  1. Μία από τις Δαναΐδες, κόρη του Δαναού και της Κρινούς. Η Κελαινώ παντρεύτηκε τον Υπέρβιο, υιό του Αιγύπτου, τον οποίο σκότωσε κατά την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπως έπραξαν και οι άλλες 48 από τις αδελφές της. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή όμως, είχε αποκτήσει ένα υιό με τον θεό Ποσειδώνα, τον Κέλαινο.
  2. Μία από τις επτά Πλειάδες, τις κόρες της Πλειόνης και του Άτλαντα. Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση, η Κελαινώ ήταν κόρη του Εργέα. Αναφέρεται συνήθως ως σύζυγος του Ποσειδώνα, με τον οποίο απέκτησαν δύο τουλάχιστον υιούς, τον Λύκο και τον Νυκτέα. Κατά τον Ακέσανδρο, υιοί της Κελαινούς ήταν και οι Τρίτωνας και Ευρύπυλος. Τέλος, μία πολύ ασαφής και αμφιλεγόμενη παράδοση αναφέρει την Κελαινώ ως σύζυγο του Τιτάνα Προμηθέα και μητέρα από αυτόν του Λύκου και του Χιμαίρου.
  3. Κόρη του Υάμου, υιού του Λυκώρου, κατά μία εκδοχή μητέρα του Δελφού από τον θεό Απόλλωνα.
  4. Η μία από τις τρεις Άρπυιες (κατά τον Ησίοδο). Ο Αινείας την είχε συναντήσει στις Στροφάδες, όπου εκείνη του προφήτευε σχετικώς με τα επικείμενα ταξίδια του.
  5. Μία από τις Αμαζόνες που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή. Αναφέρεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (4.16.3).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969