Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρος Β΄ της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος Β΄ της Μολδαβίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Petru al II-lea (Ρουμανικά)
Γέννηση14ος αιώνας
ΘάνατοςΔεκέμβριος 1391
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚοστέα της Μολδαβίας και d:Q11786822
ΑδέλφιαΡόμαν Α΄ της Μολδαβίας
Στέφανος Α΄ της Μολδαβίας
ΟικογένειαΟίκος των ΄Μπογκντάν-Μουσάτ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος, ρουμαν.: Petru Mușat (απεβ.1391 [1] ) ήταν βοεβόδας (πρίγκιπας) της Μολδαβίας από το 1375 έως το 1391, εκ μητρός εγγονός τού Μπογκντάν Α΄, του πρώτου ηγεμόνα από τον δυναστικό Οίκο των Μπογκντάν, που διαδέχθηκε τον Λάτσκου, γιο και διάδοχο του Μπογκντάν Α΄, που ασπάστηκε τον καθολικισμό. Σύμφωνα με μια σημαντική υπόθεση, μπορεί να ήταν ο πρώτος βοεβόδας της Μολδαβίας με αυτό το βασιλικό όνομα, και θα έπρεπε να αναφέρεται ως Πέτρος Α΄ της Μολδαβίας. Μετά το 2000, ο Ρουμάνος ιστορικός Κονσταντίν Ραζεχεβίτσι πρότεινε ένα νέο χρονοδιάγραμμα των Μολδαβών ηγεμόνων, σύμφωνα με το οποίο ο Πέτρος Μουσάτ θα αναφέρεται ως Πέτρος Β΄.

Νυμφεύτηκε δύο φορές. Από την πρώτη του σύζυγο απέκτησε έναν γιο, τον Ρόμαν. Το 1388 νυμφεύτηκε, με την Όλγα των Πιάστ, κόρη του Γιάνους Α΄, πρίγκιπα της Μασοβίας. Από τη δεύτερη σύζυγό του είχε έναν άλλο γιο, τον Iβάσκου. [1]

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, διατήρησε καλές σχέσεις με τον βασιλιά της Πολωνίας Βλαντίσλαβ Β΄ Γιαγκέλο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1387 στο Λβοβ, απέτισε φόρο υποτέλειας στον Πολωνό βασιλιά, κάνοντας τη Μολδαβία πολωνικό φέουδο (το οποίο παρέμεινε τέτοιο μέχρι το 1497). Το 1388, έλαβε την Ποκουτύα ως αντάλλαγμα για 3.000 αργυρά ρούβλια, που είχε δανείσει στον Πολωνό βασιλιά. [2] Ο Πέτρος Β΄ ενήργησε επίσης ως ενδιάμεσος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βλάχου βοεβόδα Μίρτσεα Α΄ του Πρεσβύτερου και του Πολωνού βασιλιά, που κατέληξαν στις συνθήκες τις οποίες υπέγραψαν τα δύο μέρη το 1389 και το 1390. [3] Οι πρώτες διπλωματικές επαφές Ρωσίας-Μολδαβίας χρονολογούνται επίσης από τη βασιλεία του.

Ο Πέτρος Β΄ ίδρυσε την ακρόπολη Σουτσεάβα, την ακρόπολη Νέαμτς και το μοναστήρι Nέαμτς και έκτισε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Σιρέτ. Καθόρισε επίσης την πριγκιπική έδρα της Μολδαβίας στη Σουτσεάβα το 1388, καταδικάζοντας ουσιαστικά τη Λατινική επισκοπή τού Σιρέτ στην παλαιά πρωτεύουσα, και διατήρησε τον Ορθόδοξο επίσκοπο Ιωσήφ στην Κετατέα Άλμπα, αντίθετα με τις επιθυμίες που εξέφρασε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με αποτέλεσμα τον αφορισμό του. [4]

Νομίσματα του Πέτρου Β'. Το αριστερό απεικονίζει το κεφάλι του ταύρου της Μολδαβίας και το δεξί, το οικόσημο του Οίκου των Μουσάτ (1375-1391).

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, κόπηκαν πολλά σημαντικά νομίσματα: αυτά που του αποδίδονται, γνωστά μέχρι τώρα, είναι: γκρόσεν και πολύ πιο σπάνια μισό γκρόσεν, από άργυρο. Το σχέδιό τους έγιναν το πρότυπο για νομίσματα, που κόπηκαν από μεταγενέστερους ηγεμόνες της Μολδαβίας.

Εμπροσθότυπος: Κεφάλι ούρου, μετωπική όψη, αστέρι ανάμεσα στα κέρατα, τριαντάφυλλο στα δεξιά, μία ημισέλινο στα αριστερά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τριαντάφυλλο βρίσκεται στα αριστερά, και η ημισέληνος στα δεξιά. Μερικές φορές, το βόδι ούρος κρατά ένα άνθος κρίνου στο στόμα του. Η επιγραφή είναι στα λατινικά: SI PETRI WOIWOD.

Οπισθότυπος: Θυρεός, ασπίδα με τρεις ή τέσσερις ράβδους στο δεξί μισό, και στο αριστερό μισό έναν μεταβλητό αριθμό ανθών κρίνου (από επτά ως ένα). Η επιγραφή είναι SI MOLDAVIENSIS .

  1. 1,0 1,1 Jasiński, Kazimierz (1998). Rodowód Piastów mazowieckich. Poznań - Wrocław: Wydawnictwo Historyczne. σελ. 97. ISBN 83-913563-0-2. Jasiński, Kazimierz (1998). Rodowód Piastów mazowieckich. Poznań - Wrocław: Wydawnictwo Historyczne. p. 97. ISBN 83-913563-0-2.
  2. Constantin Rezachevici - Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324 - 1881, Volumul I, Editura Enciclopedică, 2001, p. 446-447
  3. Constantin Rezachevici, Mircea și lumea românească a vremii sale, în „Magazin Istoric”, XX (1986), nr. 9, p. 7-8
  4. Rezachevici, Constantin (2001). Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324 - 1881 (στα Romanian). Editura Enciclopedică. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]