Πάιονηρ P-31

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάιονηρ P-31
Pioneer P-1 P-3 P-30 P-31.jpg
Οργανισμός NASA
Προσέγγιση Σελήνη
Πύραυλος φορέας Atlas
Ημερομηνία εκτόξευσης 15 Δεκεμβρίου 1960,
15:13 UTC
Τόπος εκτόξευσης Συγκρότημα εκτοξεύσεων 12
Κώδικας NSSDC PIONZ
Μάζα 175 kg

Commons page [[commons:category:Pioneer P-31|Πολυμέσα]] στα Κοινά

Τι Πάιονηρ P-31 (επίσης γνωστό ως Atlas-Able 5B ή Pioneer Z) ήταν ένα διαστημικό σκάφος που είχε ως στόχο να μπει σε σεληνιακή τροχιά.

Η αποστολή όμως απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευση. Οι στόχοι ήταν να ερευνήσει το περιβάλλον μεταξύ Γης και Σελήνης, και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον έλεγχο και τους ελιγμούς ενός διαστημοπλοίου μακριά από τη Γη. Ήταν εξοπλισμένο για να τραβήξει εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας, να εκτιμήσει την μάζα της Σελήνης, να καταγράψει τη δομή και την ταχύτητα των μικρομετεωριτών, να μελετήσει την ακτινοβολία, το μαγνητικό πεδίο, και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας στο διάστημα. Θα είχε το πρώτο αυτόνομο σύστημα πρόωσης και θα μπορούσε να λειτουργεί πολλούς μήνες μετά την εκτόξευσή του σε μεγάλες αποστάσεις από τη Γη. Επίσης θα έκανε τις πρώτες δοκιμές των ΗΠΑ για έναν δορυφόρο στο διάστημα.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε με έναν Convair Atlas D πύραυλο της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με έναν Thor-Able πύραυλο. Το όχημα εξερράγη 68 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του σε υψόμετρο 12 χιλιομέτρων. Το σκάφος έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό σε απόσταση 12 - 20 χλμ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στο οποίο εκτοξεύθηκε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pioneer P-31 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).