Πάιονηρ Η

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το «Πάιονηρ Η» είναι ένα διαστημικό σκάφος μέρος του προγράμματος Πάιονηρ των ΗΠΑ. Ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το 1974, αλλά τελικά ακυρώθηκε. Αν αυτό το διαστημόπλοιο είχε εκτοξευθεί, θα είχε ονομαστεί «Πάιονηρ 12». Την ονομασία αυτή όμως την πήρε αργότερα το «Πάιονηρ Αφροδίτη».

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδιάζοντας τα «Πάιονηρ 10» και «11» οι επιστήμονες της αποστολής κατάλαβαν ότι χρειαζόταν ένα τρίτο διαστημικό σκάφος. Πρότειναν να κατασκευάσουν το «Πάιονηρ Η» χρησιμοποιώντας τα αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά των δύο προηγούμενων αποστολών. Το σκάφος προοριζόταν να προσεγγίσει τον Δία, τον οποίο θα χρησιμοποιούσε ως «βαρυτική σφεντόνα» για να ταξιδέψει έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Ωστόσο, η NASA δεν ενέκρινε την αποστολή και το διαστημόπλοιο δεν κατάφερε να εκτοξευθεί. Έτσι, το 1977 η NASA μετέφερε το σκάφος στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος.

Σήμερα το «Πάιονηρ Η» κρέμεται σε ένα σημείο στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον και αναπαριστά το διαστημικό σκάφος «Πάιονηρ 10».


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]