Πάιονηρ P-30

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάιονηρ P-30
ΟργανισμόςNASA
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςAtlas-Able
Ημερομηνία εκτόξευσης25  Σεπτεμβρίου 1960
Τόπος εκτόξευσηςΣυγκρότημα εκτοξεύσεων 12
Μάζα175,5 κιλά

Το Πάιονηρ P-30 (επίσης γνωστό ως Atlas-Able 5A, ή Pioneer Y) ήταν ένα διαστημικό σκάφος που είχε ως στόχο να μπει σε σεληνιακή τροχιά.

Η αποστολή όμως απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευση στις 25 Σεπτεμβρίου 1960. Οι στόχοι ήταν να ερευνήσει το περιβάλλον μεταξύ Γης και Σελήνης, και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον έλεγχο και τους ελιγμούς ενός διαστημοπλοίου μακριά από τη Γη. Ήταν εξοπλισμένο για να τραβήξει εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας, να εκτιμήσει την μάζα της Σελήνης, να καταγράψει τη δομή και την ταχύτητα των μικρομετεωριτών, να μελετήσει την ακτινοβολία, το μαγνητικό πεδίο, και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας στο διάστημα. Θα είχε το πρώτο αυτόνομο σύστημα πρόωσης και θα μπορούσε να λειτουργεί πολλούς μήνες μετά την εκτόξευσή του σε μεγάλες αποστάσεις από τη Γη. Επίσης θα έκανε τις πρώτες δοκιμές των ΗΠΑ για έναν δορυφόρο στο διάστημα.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε με έναν Convair Atlas D πύραυλο της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με έναν Thor-Able πύραυλο. Ο πύραυλος στο πρώτο στάδιο καιγόταν κανονικά για 275 δευτερόλεπτα, και δύο μηχανές Atlas τις είχε εγκαταλείψει, όπως έχει προγραμματιστεί, μετά από περίπου 250 δευτερόλεπτα. Σε υψόμετρο περίπου 370 χλμ (230 μίλια) το πρώτο στάδιο χωρίστηκε από το δεύτερο στάδιο. Όταν το δεύτερο στάδιο ήταν να αναφλεγεί η καύση του έδειχνε μη φυσιολογική και το στάδιο απέτυχε λόγω βλάβης στο σύστημα οξείδωσης. Το όχημα δεν ήταν σε θέση να μπει σε γήινη τροχιά, ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα και πιστεύεται ότι έχει πέσει κάπου στον Ινδικό Ωκεανό. Το σήμα ήταν καλό για 1.020 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, και ύστερα χάθηκε. Η αποστολή σχεδιάστηκε για να φτάσει στο φεγγάρι περίπου 62 ώρες μετά την εκτόξευση.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A.A. Siddiqi, Deep Space Chronicle, pg 26., NASA SP-2002-4524, 2002

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]