Πάιονηρ P-3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάιονηρ P-3
Able IV World's First Space Engine.jpg
Οργανισμός NASA
Τύπος αποστολής Εξερεύνηση Σελήνης
Πύραυλος φορέας Thor-Able
Ημερομηνία εκτόξευσης 26 Νοεμβρίου 1959 στις 06:26 UTC
Τόπος εκτόξευσης Συγκρότημα εκτοξεύσεων 14
Κώδικας NSSDC PIONX
Μάζα 168,7 kg

Commons page [[commons:category:Pioneer P-3|Πολυμέσα]] στα Κοινά

Το Πάιονηρ P-3 (επίσης γνωστή ως Atlas-Able 4 ή Pioneer X) ήταν ένα διαστημικό σκάφος προγραμματισμένο να μπει σε Σεληνιακή τροχιά.

Η αποστολή όμως απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευση. Οι στόχοι ήταν να ερευνήσει το περιβάλλον μεταξύ Γης και Σελήνης, και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον έλεγχο και τους ελιγμούς ενός διαστημοπλοίου μακριά από τη Γη. Ήταν εξοπλισμένο για να τραβήξει εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας, να εκτιμήσει την μάζα της Σελήνης, να καταγράψει τη δομή και την ταχύτητα των μικρομετεωριτών, να μελετήσει την ακτινοβολία, το μαγνητικό πεδίο, και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας στο διάστημα. Θα είχε το πρώτο αυτόνομο σύστημα πρόωσης και θα μπορούσε να λειτουργεί πολλούς μήνες μετά την εκτόξευσή του σε μεγάλες αποστάσεις από τη Γη. Επίσης θα έκανε τις πρώτες δοκιμές των ΗΠΑ για έναν δορυφόρο στο διάστημα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pioneer P-3 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).