Πάιονηρ 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάιονηρ 3
ΟργανισμόςNASA και Army Ballistic Missile Agency
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςJuno II
Ημερομηνία εκτόξευσης6  Δεκεμβρίου 1958
Τόπος εκτόξευσηςΣυγκρότημα εκτοξεύσεων 5 και Κέιπ Κανάβεραλ
COSPAR ID1958-008A
Μάζα5,87 κιλά

Το Πάιονηρ 3 ( Pioneer III Probe ) ήταν ένα διαστημικό σκάφος που ξεκίνησε στις 5:45:12 UTC στις 6 Δεκεμβρίου 1958 από την Αμερικάνικη Βαλλιστική Αντιπροσωπεία Βλημάτων Στρατού, σε συνδυασμό με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA). Αυτό το διαστημικό σκάφος προοριζόταν ως μια σεληνιακή αποστολή, αλλά δεν κατάφερε να πάει πέρα από το φεγγάρι και σε ηλιοκεντρική τροχιά, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά κατέληξε σε υψόμετρο 102.360 χιλιομέτρων προτού πέσει και πάλι στη Γη. Οι αναθεωρημένοι στόχοι του διαστημικού σκάφους ήταν για τη μέτρηση ακτινοβολίας στις Ζώνες Βαν Άλεν.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο πτήσης του Πάιονηρ 3 ήταν να περάσει δίπλα από το φεγγάρι μετά από 33,75 ώρες και στη συνέχεια να μπει σε ηλιακή τροχιά. Ωστόσο, ο κινητήρας έσβησε, λόγω έλλειψης καυσίμων, 3,7 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευσή του και να εμποδίσει το διαστημικό σκάφος να φτάσει την ταχύτητα διαφυγής. Η γωνία ήταν περίπου 71 μοιρών αντί την προβλεπόμενη 68 μοιρών. Το διαστημικό σκάφος έφτασε σε υψόμετρο 102.360 χιλιομέτρων πριν πέσει πίσω στη Γη. Επανήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και κάηκε πάνω από την Αφρική στις 7 Δεκεμβρίου στις 19:51 UTC περίπου (14:51 EST). Το διαστημικό σκάφος επέστρεψε πληροφορίες για περίπου 25 ώρες από τις 38 ώρες της 6 λεπτά ταξιδιού. Τις υπόλοιπες 13 ώρες το σήμα δεν ήταν καλό λόγω της θέσης των δύο σταθμών παρακολούθησης. Η πληροφορίες που επέστρεψαν έδειξαν ότι η εσωτερική θερμοκρασία παρέμεινε περίπου 43° C κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου.

Παρόλο που το Πάιονηρ 3 δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τη Σελήνη, τα στοιχεία που μας έδωσε είχαν ιδιαίτερη αξία για τον Τζέιμς Βαν Άλεν. Το δεδομένα του Πάιονηρ 3, εκτός από τα δεδομένα από τις προηγούμενες αποστολές Explorer 1 και Explorer 3, οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας δεύτερης ζώνης ακτινοβολίας γύρω από τη Γη. Η παγιδευμένη ακτινοβολία ξεκινά σε ύψος μερικών εκατοντάδων μιλίων από τη Γη (σε μία ζώνη που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Σπούτνικ 2 και Σπούτνικ 3) και εκτείνεται για αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα. Οι Ζώνες Βαν Άλεν γύρω από τη Γη παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Τζέιμς Βαν Άλεν, από τον οποίον πήραν και το όνομά τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]