Οϊμιάκον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το χωριό Οϊμιάκον υπό το πέπλο της ομίχλης.

Το Οϊμιάκον (Ρώσικα:Оймякон), είναι αγροτική περιοχή στα Βόρεια της Δημοκρατίας τον Σακά στην Ασιατική Ρωσία (Σιβηρία) κατά μήκος του ποταμού Ιντίγκιρκα, 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) βορειοδυτικά της Τομτόρ, στην εθνική οδό Κόλιμα. Η ονομασία του προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον, του οποίου το όνομα σημαίνει "παγωμένο μπάλωμα του νερού".

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οϊμιάκον έχει πληθυσμό 472 κατοίκους. Βρίσκεται στην βορειοανατολική Γιακουτία σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας . Λόγο της βόρειας θέσης του χωριού, το μήκος της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο και 21 ώρες τον Ιούνιο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Οϊμιάκον κατασκευάστηκε αεροδρόμιο για την εναέρια διαδρομή Αλάσκας - Σιβηρίας προκειμένου να μεταφερθούν Αμερικανικές προμήθειες στο Ανατολικό μέτωπο.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οϊμιάκον έχει κλίμα ψυχρό υποπολικό. Αυτό το κλίμα προσφέρει στο χωριό υπερβολικά ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια με σχετικά υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και αρκετά πιο χαμηλή θερμοκρασία το βράδυ. Για αυτό το υπερβολικά ψυχρό κλίμα οφείλεται η τεράστια απόστασή του από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών. Τον Χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τακτικά γύρω στους -40°C με -45°C. Ημερήσια η θερμοκρασία τον Χειμώνα κινείται από -40°C (περίπου) έως -50°C (περίπου), ενώ μια λιγότερο ψυχρή ημέρα μπορεί να πλησιάσει κοντά στους -35°C και τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2m ύψος. Το Καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει τους 20-25°C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 9-10°C. Το καλοκαίρι επίσης παρατηρούνται οι περισσότερες καταιγίδες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο Οϊμιάκον είναι +37°C και -71,2°C και για αυτόν τον λόγο το Οϊμιάκον έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου χωριού στην Γη.