Ιντιγκίρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιντιγκίρκα
ΕκβολέςΑνατολική Σιβηριανή Θάλασσα
ΧώραΡωσία[1], Ρωσική Αυτοκρατορία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Μήκος1.726 χλμ
Μέση εκροή1.570 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιElgi, Selennyakh River, Uyandina, Allaikha River, Byoryolyokh, Nera River, Moma River, Badyarikha River, Bol'shaya Ercha, Khastakh, d:Q4248976, d:Q4405570, Sakhartymay, Khomut, Chibagalakh, Shangina, Syuryuktyakh, Buor-Yuryakh, Taryn-Yuryakh και Suturuokha
Χάρτης

Ο Ιντιγκίρκα (ρωσικά: Индигирка‎, σαχά: Индигир) είναι ποταμός στην Δημοκρατία των Σαχά (Γιακουτία) στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Ο ποταμός διασχίζει μια απόσταση 1.726 χιλιομέτρων.

Ο Ιντιγκίρκα σχηματίζεται από την ένωση του ποταμού Χαστάχ ή Τουόρα-Γιούργιαχ (μήκους 251 χιλιομέτρων) με τον Ταρίν-Γιούργιαχ (μήκους 63 χιλιομέτρων). Το υψηλότερο υψόμετρο του είναι κατά την διάβαση από τα υψίπεδα του Οϊμιάκον. Στην συνέχεια περνά από την οροσειρά Μόμα και την πεδιάδα Αμπί και καταλήγει στον κόλπο Κολιμά στον Αρκτικό Ωκεανό .

Η διαδρομή του αναλυτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιντιγκίρκα προέρχεται από την ένωση των ποταμών Χαστάχ[2] και Ταρίν-Γιούργιαχ[3], οι οποίοι πηγάζουν στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Χαλκάν. Πρώτον, ο ποταμός στρίβει προς τα βόρεια περνώντας από τα υψίπεδα του Οϊμιάκον και το χωριό Οϊμιάκον. Στο σημείο όπου περνά από την οροσειρά Τσεμάλγκιν ο ποταμός στενεύει και ρέει σε ένα βαθύ φαράγγι σχηματίζοντας ρεύματα. Αρχίζοντας από το σημείο στο οποίο ενώνεται με τον ποταμό Μόμα από τα νοτιοανατολικά, ο Ιντιγκίρκα φτάνει στο βύθισμα Μόμο-Σελενιάχ, μια πλατιά διαοροσειριακή λεκάνη και εκεί ξεκινά η μέση ροή του ποταμού, όπου η κοιλάδα του ποταμού επεκτείνεται. Κινώμενος προς τα βόρεια, ο Ιντιγκίρκα περνά από την οροσειρά Μόμα και ρέει προς τα βορειοανατολικά στη πεδιάδα Άμπι και πλατύνεται στα 500 μέτρα. Αφού ρέει ανάμεσα στο λαιμό που σχηματίζει το ανατολικό τέλος της οροσειράς Πολόουσνι και το δυτικό τέλος της οροσειράς Ουλαχάν-Τσιστάι, ρέει βόρεια στο οροπέδιο Κοντάκοφ προς τα ανατολικά κατά μήκος της πεδιάδας Γιάνα-Ιντιγκίρκα. Ακόμη πιο βόρεια, ενώ το τοπίο γίνεται τελείως επίπεδο, ο Ιντιγκίρκα χωρίζεται σε παραρτήματα και σχηματίζει δέλτα έκτασης 5.500 τ.χλμ. Τα νερά του καταλήγουν στον κόλπο Κολιμά στην θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας.[4]

Οι μεγαλύτεροι παραποταμοί του Ιντιγκίρκα είναι οι Νέρα, Μόμα και Μπαντιάριχα από τα δεξιά, ενώ από τα αριστέρα είναι οι Ελγκί, Σελένιαχ, Ουγιάντινα, Αλάιχα και Μπιοριολιόχ. .

Στη μέση της πορείας του Ιντιγκίρκα βρίσκεται η κωμόπολη Ουστ-Νέρα. Πλωτός είναι μόνο σε ορισμένα σημεία, και παγώνει αρκετούς μήνες (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο).

Τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τοπίο του Ιντιγκίρκα είναι χαρακτηριστικό των περιοχών του Αρκτικού Κύκλου και των περιοχών κοντά σε αυτό. Κυριαρχείται από τάιγκα, δάση κωνοφόρων και τούνδρα.

Ιστορία και διασχίσεις του ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με επικεφαλής των Α. Γκλούσκοφ, μια ομάδα διέσχισε τον ποταμό με καγιάκ δύο φορές. Οι Αλεξάντερ και Μπάρμπαρα Κρεμπς-Γκίλεν διέσχισαν την διαδρομή από την Ουστ-Νέρα μέχρι τη Μπελάγια Γκόρα με αναδιπλούμενη βάρκα.

Το όνομα του ποταμού προέρχεται από μια σαλάτα κατεψυγμένων ψαριών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]