Ύψος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το άθλημα, δείτε: άλμα εις ύψος. Για το ύψος του ήχου, δείτε: Τόνος (ήχος).

Ύψος ονομάζεται η κατακόρυφη απόσταση από τη βάση μέχρι την κορυφή ενός αντικειμένου. Με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζεται η έξαρση ενός αντικειμένου από ένα οποιοδήποτε σημείο αναφοράς (Συνήθως τη θάλασσα ή το έδαφος). Το ύψος είναι μία από τις τρεις διαστάσεις κάθε υλικού σώματος και βρίσκεται είτε με τη μέτρηση του, είτε με υπολογισμό βάσει γεωμετρικών, τριγωνομετρικών ή άλλων μεθόδων.

Γεωμετρική έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημείο τομής των υψών είναι το ορθόκεντρο ενός τριγώνου.

Στη Γεωμετρία, τόσο στα επίπεδα σχήματα όσο και στα στερεά ύψος ονομάζεται η απόσταση από τη γραμμή ή την έδρα (αντίστοιχα) που λαμβάνεται ως βάση μέχρι του σημείου που θεωρείται ως κορυφή του σχήματος, του στερεού, της γραμμής ή της έδρας που αποτελεί την αντίθετη βάση του στερεού.

Στο παραπάνω αμβλυγώνιο τρίγωνο ABC, όλα τα ύψη και το ορθόκεντρο βρίσκονται εκτός του τριγώνου.

Στην Τριγωνομετρία, ύψος τριγώνου ονομάζεται η απόσταση από τη μία κορυφή του μέχρι της απέναντι βάσης του, με την οποία σχηματίζει ορθή γωνία.[1] Το ορθόκεντρο ενός τριγώνου, δηλαδή το κοινό σημείο επαφής και των τριών υψών, βρίσκεται μέσα στο τρίγωνο αν και μόνο αν το τρίγωνο είναι οξυγώνιο (δηλαδή καμία γωνία δεν είναι μεγαλύτερη ή ίση των 90°).[2] Γενικώς, το ύψος γίνεται να σχηματίζεται και στις προεκτάσεις των απέναντι βάσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τρίγωνα». ebooks.edu.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2023. 
  2. Berele, Allan; Goldman, Jerry (2001), Geometry: Theorems and Constructions, Prentice Hall, ISBN 0-13-087121-4