Ασιατική Ρωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασιατική Ρωσία
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΡωσία
Γεωγραφικές συντεταγμένες60°0′0″N 110°0′0″E

Η Ασιατική Ρωσία είναι το τμήμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας που γεωγραφικά ανήκει στην Ασιατική ήπειρο. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με τον όρο Ευρωπαϊκή Ρωσία και περιγράφει ακριβώς την έκταση που περιγράφει και ο όρος Βόρεια Ασία, ενώ ταυτίζεται παράλληλα και με την ιστορική περιοχή της Σιβηρίας.

Οριοθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οριοθετείται στα δυτικά και χωρίζεται παράλληλα από το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας από τα Ουράλια Όρη και τον Ουράλης ποταμό, όρια που αποτελούν και μεγάλο τμήμα των ορίων της μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ στα ανατολικά βρέχεται τον Ειρηνικό ωκεανό. Αντίστοιχα, στα βόρεια βρέχεται από τον Αρκτικό ωκεανό, ενώ στα νότια τα όρια της είναι τα εκεί εθνικά σύνορα της χώρας, δηλαδή με το Καζακστάν, με τη Μογγολία, με την Κίνα, καθώς και ένα μικρό μέρος της με την Κορεατική Χερσόνησο και συγκεκριμένα με τη Βόρεια Κορέα.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνολικός πληθυσμός της Ασιατικής Ρωσίας ανέρχεται περίπου σε 33,7 εκατομμύρια κατοίκους[1], ενώ καλύπτει μια έκταση 13.100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το 75% του εδάφους της Ρωσίας, αλλά μόνο το 22% του πληθυσμού της, με πυκνότητα 2,5 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο[2].

Η μεγαλύτερη πόλη της γεωγραφικής αυτής έκτασης του ασιατικού τμήματος της χώρας, είναι το Νοβοσιμπίρσκ με πληθυσμό 1.547.910 κάτοικους[3] και το οποίο αποτελεί επίσης την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ και της Σιβηρικού Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος.

Στην περιφέρεια που εκτείνεται η περιοχή χρησιμοποιούνται 8 ζώνες ώρας (UTC+05:00 - UTC+12:00).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2017.
  2. Vishnevsky, Anatoly (15 Αυγούστου 2000). «Replacement Migration: Is it a solution for Russia?» (PDF). EXPERT GROUP MEETING ON POLICY RESPONSES TO POPULATION AGEING AND POPULATION DECLINE /UN/POP/PRA/2000/14. United Nations Population Division, Department of Economic and Social Affairs. σελίδες 6, 10.  (Αγγλική γλώσσα).
  3. Σύμφωνα με την εθνική απογραφή της Ρωσίας το 2014.