Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οχιά της Πίνδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οχιά της Πίνδου

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Squamata (Φολιδωτά)
Οικογένεια: Viperidae (Οχιές)
Γένος: Vipera
Είδος: V. graeca
Διώνυμο
Vipera graeca
(Nilson & Andrén, 1988)

Η νανόχεντρα ή οχιά της Πίνδου[1][2] είναι ιοβόλο φίδι της οικογένειας Viperidae. Απαντά κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη νότια Αλβανία,[3] όπου απαντά σε μεμονωμένες ορεινές περιοχές, με υψόμετρα συνήθως μεγαλύτερα των 1.400 μ. έως και 2.250 μ..[4] Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναγωγή της σε ξεχωριστό είδος (Vipera graeca), με βάση μορφολογικά και γενετικά στοιχεία.[5]

Τα ενήλικα άτομα φτάνουν σε μέσο όρο τα 35-45 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Αποτελεί τη μικρότερη οχιά της Ελλάδας. Το σώμα της είναι χοντρό, το κεφάλι της στενό και το δέρμα της τραχύ. Το δέρμα της καλύπτεται από μεγάλες φολίδες. Στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής.

Το δηλητήριό της είναι σχετικά ασθενές, παρόλ' αυτά συνιστάται ιατρική φροντίδα μετά το δάγκωμα.

Είναι ημερόβιο φίδι. Ζευγαρώνει την άνοιξη ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου και γεννά 3-15 νεογνά. Τρέφεται κυρίως με μεγάλα έντομα, αλλά και με σαύρες και μικρά τρωκτικά.

Καθεστώς προστασίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την IUCN, η νανόχεντρα κατατάσσεται στα Κινδυνεύοντα Είδη (Endangered, EN), εξαιτίας της απώλειας ενδιαιτημάτων που προκαλείται από τις γεωργικές πρακτικές και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, απειλείται από το παράνομο εμπόριο εξωτικών κατοικιδίων.

Παρουσία στην Ελλάδα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Γεωγραφική κατανομή των πέντε ειδών οχιάς στην Ελλάδα[5][3]

Στην Ελλάδα, εκτός από τη νανόχεντρα απαντούν τα εξής είδη οχιάς:

Στην Κύπρο εντοπίζεται η φίνα ή κοντονούρα (λόγω της κοντής της ουράς), που ανήκει στο είδος Macrovipera lebetina.

  1. «Κατάλογων ειδών και κοινών ονομασιών αμφιβίων και ερπετών της Ελλάδας». www.elerpe.org. Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «Vipera graeca». herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016): Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe, 1st Edition. San Diego, USA, Bloomsbury Natural History.
  4. «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2017. 
  5. 5,0 5,1 Mizsei, Edvárd; Jablonski, Daniel; Roussos, Stephanos A.; Dimaki, Maria; Ioannidis, Yannis; Nilson, Göran; Nagy, Zoltán T. (2017-01-31). «Nuclear markers support the mitochondrial phylogeny of Vipera ursinii–renardi complex (Squamata: Viperidae) and species status for the Greek meadow viper» (στα αγγλικά). Zootaxa 4227 (1): 75–88. doi:10.11646/zootaxa.4227.1.4. ISSN 1175-5334. http://biotaxa.org/Zootaxa/article/view/zootaxa.4227.1.4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]