Οχιά της Μήλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οχιά της Μήλου
Benny Trapp Macrovipera schweizeri rote Morphe.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Φολιδωτά (Squamata)
Υποτάξη: Φίδια (Serpentes)
Οικογένεια: Εχιδνίδες (Viperidae)
Γένος: Έχιδνα (Macrovipera)
Είδος: M. schweizeri
Διώνυμο
Macrovipera schweizeri
(Werner, 1935)
Macrovipera schweizeri distribution.png

Η Οχιά της Μήλου[1] (Macrovipera schweizeri) είναι δηλητηριώδες είδος οχιάς, ενδημικό των Κυκλάδων. Επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται υποείδη. [2] Είναι γνωστή επίσης ως Θεριό, Λασπόχεντρα, Κόκκινη Οχιά της Μήλου [3]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φτάνει σε μήκος κατά μέσο όρο τα 50-70 εκ, με μέγιστο μήκος τα 98,5 εκ. [1]

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ορισμένα από τα νησιά του αρχιπελάγους των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη Μήλο και τα κοντινά της νησια Σίφνο, Κίμωλο και Πολύαιγο.[4][1] Ως τυπική περιοχή δίδεται η νήσος Μήλος (στα γερμανικά).[4]

Κατάσταση διατήρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος κατατάσσεται στα απειλούμενα στην Κόκκινη λίστα της IUCN με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: B1ab(iii,v) (v3.1, 2001).[5] Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά το εύρος εξάπλωσης του είδους εκτιμάται σε λιγότερα των 5.000km², ο πληθυσμός του είναι κατακερματισμένος, ή συναντάται σε λιγότερες των πέντε τοποθεσιών. Επιπρόσθετα, παρατηρείται, εκτιμάται ή προβάλλεται διαρκής μείωση στην περιοχή, έκταση ή ποιότητα του ενδιαιτήματος, και του αριθμού των ενήλικων ατόμων.[6] Η Οχιά της Μήλου κατατάσσεται στα απειλούμενα γιατί πληροί τα ανωτέρω κριτήρια: το εύρος εξάπλωσής της είναι λιγότερο των 100km², το εύρος και οι ποιότητα των ενδιαιτημάτων του επιδεινώνεται, και ο αριθμός των ενήλικων ατόμων περιορίζεται λόγω της καταδίωξης και συλλογής ατόμων.[5] Προστατεύεται αυστηρά με βάση το Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Mallow D, Ludwig D, Nilson G. 2003. True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Krieger Publishing Company, Malabar, Florida. 359 pp. ISBN 0-89464-877-2.
  2. «Macrovipera schweizeri». ITIS. http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=634979. Ανακτήθηκε στις 9 August 2006. 
  3. Στραχίνης, Ηλίας. «Macrovipera schweizeri». www.herpetofauna.gr/. http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=175&sid=144. Ανακτήθηκε στις 28 June 2014. 
  4. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα McD99.
  5. 5,0 5,1 Πρότυπο:Redlist species
  6. Πρότυπο:Redlist CC2001
  7. Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats, Appendix II at Council of Europe. Accessed 9 October 2006.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Macrovipera schweizeri της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).