Οθωμανική οχιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οθωμανική οχιά
Benny Trapp Montivipera xanthina.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Φολιδωτά (Squamata)
Υποτάξη: Φίδια (Serpentes)
Οικογένεια: Viperidae
Γένος: Montivipera
Είδος: M. xanthina
Διώνυμο
Montivipera xanthina
(Gray, 1849)
Montivipera xanthina distribution (IUCN).png

Η Οθωμανική οχιά, Montivipera xanthina (Gray, 1849) είναι ιοβόλο φίδι της οικογένειας Viperidae, που απαντάται στην Δυτική Τουρκία, στην Βορειοανατολική Ελλάδα και σε ορισμένα Νησιά του Αιγαίου. Πήρε την επιστημονική της ονομασία από την μικρασιατική πόλη της Ξάνθου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα γκρι ή λευκού χρώματος που καλύπτεται από φολίδες[2], στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής.Συνήθως το μέγεθος του φτάνει τα 70-95 cm αλλά σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου μπορεί να φτάσει και τα 130 cm[3].

Ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οθωμανική οχιά ζει κυρίως σε υγρές περιοχές[4] . Προτιμά βραχώδεις περιοχές με πυκνή βλάστηση.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διατροφή της Οθωμανικής οχιάς αποτελείται κυρίως από τρωκτικά, όπως σκίουρους και ποντίκια, άλλα μικρά θηλαστικά και πτηνά. [4] Επίσης πιστεύεται ότι κυνηγάει και σαύρες.[4]

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φίδι ζει κυρίως στο δυτικό κομμάτι της Μικράς Ασίας (ανατολικότερο κομμάτι της κατανομής της είναι η Καισαρεία). Η Οθωμανική οχιά μπορεί να βρεθεί επίσης στην βορειοανατολική Ελλάδα (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη) και σε νησιά του Αιγαίου όπως στη Σύμη, στην Κω, στην Κάλυμνο, στη Σαμοθράκη, στη Λέρο, στους Λειψούς, στην Πάτμο, στη Σάμο, στη Χίο και στη Λέσβο.

Καθεστώς προστασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την IUCN η Οθωμανική οχιά κατατάσσεται στα ελάχιστης ανησυχίας[1] χάρη στην ευρεία κατανομή, τον μεγάλο πληθυσμό και γιατί είναι απίθανο ο πληθυσμός να μειωθεί αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να καταταχθεί σε άλλη κατηγορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Wolfgang Böhme, Petros Lymberakis, Varol Tok, Ismail H. Ugurtas, Murat Sevinç, Pierre-André Crochet, Yakup Kaska, Yusuf Kumlutaş, Aziz Avci, Nazan Üzüm, Can Yeniyurt, Ferdi Akarsu (2009). Montivipera xanthina στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 29 Μαρτίου 2014.
  2. http://www.1000pictures.com/view.htm?canimals/snake+fnoy-2006-05-20-095954_1280.jpg+x1280+y1024
  3. Mallow D, Ludwig D, Nilson G. 2003. True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Malabar, Florida: Krieger Publishing Company. 359 pp. ISBN 0-89464-877-2.
  4. 4,0 4,1 4,2 O'Shea, Mark. 2008. Venomous Snakes of the World. New Holland Publishers Ltd. page 58. ISBN 1-84773-086-8.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vipera xanthina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).