Οι δύο όψεις ενός εγκλήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οι δυο όψεις ενός εγκλήματος
Συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι
Τίτλος They Do it with Mirrors
Γλώσσα Αγγλικά
Προηγούμενο Mrs McGinty's Dead
Επόμενο Unfinished Portrait
Χαρακτήρες Μις Μαρπλ
Ημερομηνία δημοσίευσης 1952

Το Οι δύο όψεις ενός εγκλήματος - (They Do It with Mirrors - Γίνεται με καθρέφτες) είναι ένα έργο της Αγκάθα Κρίστι που πρωτοεκδόθηκε στις ΗΠΑ από την "Dodd, Mead and Company" το 1952 υπό τον τίτλο Murder with Mirrors[1][2] και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το "Collins Crime Club" στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους[3] υπό τον αυθεντικό τίτλο της Κρίστι. Η έκδοση των ΗΠΑ κυκλοφόρησε με τιμή 2,50 δολαρίων[2]και η έκδοση του ΗΒ με τιμή δέκα σελίνια και έξι πένες(10/6)[3]. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η Μις Μαρπλ.

Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λυχνάρι» (αρ. 7 της σειράς «βιβλίων περιπτέρου» με τίτλο «Βιβλιοθήκη Αστυνομικής Φιλολογίας») στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, σε μετάφραση του εκδότη Τάσου Λαζαρίδη.[4]

Περίληψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς ανοίγει η ιστορία, η Τζέην Μαρπλ επισκέπτεται την παλιά της φίλη Ρουθ βαν Ράυντοκ. Η Μις Μαρπλ, Ρουθ, και η αδελφή της Ρουθ Κάρρυ Λουίζ ήταν φίλες στο ίδιο σχολείο στην Ιταλία όταν ήταν κορίτσια. Η Ρουθ ανησυχεί ότι κάτι πηγαίνει λάθος στο Στόνυγκεϊτς, τη βικτωριανή κατοικία όπου ζει η Κάρρυ Λουίζ με τον σύζυγο της Λούις Σέρροκολντ. Δεν μπορεί να βρει κανέναν πραγματικό λόγο γι' αυτές τις ανησυχίες, αλλά φοβάται ότι η Κάρρυ Λουίζ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Ρουθ ζητά από τη Μις Μαρπλ να την επισκεφθεί και να μάθει τι συμβαίνει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Cooper and B.A. Pyke. Detective Fiction - the collector's guide: Second Edition (Pages 82 and 87) Scholar Press. 1994. ISBN 0-85967-991-8
  2. 2,0 2,1 American Tribute to Agatha Christie
  3. 3,0 3,1 Chris Peers, Ralph Spurrier and Jamie Sturgeon. Collins Crime Club – A checklist of First Editions. Dragonby Press (Second Edition) March 1999 (Page 15)
  4. Πρβ. την καταχώριση για μεταγενέστερη επανέκδοση, του 2006, στην ιστοσελίδα της biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 9-02-2018.