Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομικός παρεμβατισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην οικονομολογία, οικονομικός παρεμβατισμός είναι όλοι οι τρόποι που το κράτος επηρεάζει την κρατική οικονομία[1]. Συνήθως στα καθεστώτα κρατικού παρεμβατισμού οι αποτυχίες της αγοράς είναι σπάνιες και το κράτος επιδιώκει ισότητα κατανομής κρατικών πόρων. Ο οικονομικός παρεμβατισμός που περιορίζει τα ιδιωτικά κεφάλαια έρχεται σε αντίθεση με το Laissez-faire, όπου όλες οι συναλλαγές γίνονται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς[2].

Χαρακτηριστικά οικονομικού παρεμβατισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον κρατικό παρεμβατισμό, οι περισσότερες επιχειρήσεις ή και μέσα παραγωγής ελέγχονται από το κράτος, το οποίο μεριμνά ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και των εργατών είναι όσο το δυνατό καλύτερες, χωρίς να δίνει ιδιαίτερο βάρος στο κέρδος. Συχνά πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους στους πολίτες προκειμένου να δαπανήσουν τα επιπλέον χρήματα για την μέριμνα λοιπών συμπολιτών που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια. Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε η αναδιάρθρωση των μηχανισμών κρατικών παροχών των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον[3].

Η Ελεύθερη αγορά περιορίζεται αισθητά, διότι το κράτος απομακρύνει τους επενδυτές από την χώρα λόγω της υψηλής φορολογίας. Επίσης, οι ιδιώτες αποθαρρύνονται από το κράτος από το να δρουν με βάση την επιδίωξη κέρδους. Η κυβέρνηση επηρεάζει ή ελέγχει τη διαμόρφωση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών ή και των συντελεστών παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας. Το κράτος μειώνει την επίδραση της προσφοράς και της ζήτησης για την επιτυχία ή την αποτυχία διαφόρων επιχειρήσεων, αυξάνοντας παράλληλα την δική του επιρροή και τον έλεγχο του επί της αγοράς. Η είσοδος ξένων επιχειρήσεων αποθαρρύνεται ή ακόμη και απαγορεύεται και η ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίου δεν υπάρχει. Το νομισματικό σύστημα ελέγχεται εξ'ολοκλήρου από το κράτος και το κράτος δεν προστατεύει μόνο τις ελευθερίες του πολίτη[4].

  1. «οικονομικός παρεμβατισμός (Government interventionism)». Ευρετήριο οικονομικών όρων. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Laissez-faire - Economics». Εγκυκλοπαίδεια Britannica. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «Welfare Reform in the United States: A Background Paper» (PDF). Harvard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. Ebeling, Richard (1 Ιανουαρίου 2008). «The Free Market versus the Interventionist State». Foundation for the Economic Education. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.