Φαρμακείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο πράσινος σταυρός αποτελεί χαρακτηριστικό σήμα ενός φαρμακείου.

Φαρμακείο ονομάζεται η υγειονομική επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος που στόχο έχει να ικανοποιήσει τις φαρμακευτικές ανάγκες των ασθενών, παρέχοντας παράλληλα επιστημονικές συμβουλές. Επιπλέον το φαρμακείο αποτελεί δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που στοχεύει στην πρόληψη και προαγωγή της κοινοτικής υγείας.

Ο ρόλος του φαρμακείου είναι πολλαπλός, καθώς πέραν της διανομής φαρμάκων, αναλαμβάνει και το ρόλο της ασφαλούς αποθήκευσης και συντήρησης τους, ώστε να αποτραπούν τυχόν αλλοιώσεις. Επιπλέον ο φαρμακοποιός, κατά την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών οφείλει να ελέγξει τυχόν λάθη ως προς την επιλογή της δραστικής ουσίας και την συνιστώμενη δοσολογία, ενώ παράλληλα ασκεί συμβουλευτικό ρόλο, δίνοντας οδηγίες, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους ασθενείς ως προς τη συνιστώμενη δοσολογία, τις πιθανές παρενέργειες, τις προφυλάξεις που θα πρέπει να τηρηθούν κατά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και φαρμάκων-τροφών και γενικότερα για τον σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων και την ορθή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Από το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το Φαρμακείο και ως σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί να αναλαμβάνουν ενεργό πλέον ρόλο στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας (π.χ. μέσω εμβολιασμών και της συμβουλευτικής σε θέματα υγείας) και στην αντιμετώπιση κοινών και επειγουσών παθολογικών καταστάσεων.