Νικόλαος Σολιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νικόλαος Χριστοδούλου)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για τον νεότερο πολιτικό, δείτε Νικόλαος Χριστοδούλου (1901-1987)
Νικόλαος Χριστοδούλου
Nikolaos Christodoulou or Soliotis - Greek Fighter.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση
ΕθνικότηταΈλληνες
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Νικόλαος Χριστοδούλου ή Σολιώτης ήταν αγωνιστής του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από το χωριό Σόλος της Επαρχίας Καλαβρύτων, απ' όπου πήρε και το επώνυμό του. Πριν την επανάσταση ετοιμαζόταν για τον αγώνα. Από φόβο μην προδοθεί η Φιλική Εταιρεία και οι Τούρκοι προφθάσουν να πνίξουν την μελετηθήσα επανάσταση βιάστηκε επειδή θεώρησε καλό να αρχίσει να σκοτώνει Τούρκους. Στις 14 Μαρτίου του 1821 φόνευσε τρεις Τούρκους φοροεισπράκτορες τους επονομαζόμενους "Τσιπογλαίους" στην θέση "Πόρτες" κοντά στο χωριό Αγρίδι των Καλαβρύτων. Χτύπησε επίσης πριν τις 20 Μαρτίου του 1821 περισσότερους από 60 Τουρκαλβανούς κοντά στα χάνια της Βερσοβάς και εξακολούθησε να συναθροίζει και άλλους επαναστάτες, έχοντας και επαναστατική σημαία.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, στο Λεβίδι, στην πρώτη πολιορκία της Κορίνθου και αλλού. Πήγε δε και στην Ρούμελη όταν ήταν ανάγκη και έγινε γνωστός.

Μετά την πτώση της Κορίνθου έγινε χιλίαρχος του Εκτελεστικού και της Φρουράς των Καλαμαράδων. Όταν ο Δράμαλης εισέβαλε στην Πελοπόννησο πήρε πάλι τα όπλα και πολέμησε κάνοντας το χρέος του. Το όνομά του απαντάται σε όλα τα στρατιωτικά γεγονότα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]