Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σωτήρης Χαραλάμπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σωτήρης Χαραλάμπης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1770
Ζαρούχλα Αχαΐας
Θάνατος1826
Ναύπλιο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒικτωρία Σισίνη
ΤέκναΑναστάσιος Σ. Χαραλάμπης
Χαρίκλεια Χαραλάμπη
Ασημάκης Χαραλάμπης
ΓονείςΑναστάσιος Π. Χαραλάμπης
ΑδέλφιαΙωάννης Χαραλάμπης
ΟικογένειαΟικογένεια Χαραλάμπη
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γερουσίας της Ελλάδας
πληρεξούσιος

Ο Σωτήρης Χαραλάμπης ήταν αγωνιστής και πολιτικός από την Αχαΐα που δραστηριοποιήθηκε στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε από τους μεγαλύτερους άρχοντες της Πελοποννήσου πριν την Επανάσταση και ήταν γιος του Αναστασίου Χαραλάμπη. Γεννήθηκε το 1770 στη Ζαρούχλα Αχαΐας, είχε νυμφευθεί την Βικτωρία Σισίνη αδελφή του Γ. Σισίνη και κατοικούσε στα Καλάβρυτα. Όταν έγινε η επανάσταση της οποίας ήταν πρωτουργός εξελέχτηκε από το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Καλαβρύτων αρχιστράτηγος όλων των εκεί καπεταναίων. Ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία , πολέμησε στο Σαραβάλι, στο Πουρναρόκαστρο και στην πολιορκία της Πάτρας με στρατιωτικό σώμα που συντηρούσε ο ίδιος.

Είχε εκλεγεί στην Πελοποννησιακή Γερουσία το 1821 και είχε πάρει μέρος ως πληρεξούσιος της επαρχίας Καλαβρύτων στην Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου και στην Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους. Μετά την Α' Εθνοσυνέλευση είχε πάρει μέρος στο Βουλευτικό το 1822 και μετά την Β' εθνοσυνέλευση, είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος το 1823 στο Εκτελεστικό. Πέθανε το 1826 στο Ναύπλιο.

  • Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  • Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, Οι Κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη Δεύτερη Τουρκοκρατία (1715-1821), Διδακτορική Διατριβή, ΕΚΠΑ, Αθήνα, 1995.