Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναυμαχία στο Κυνός Σήμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναυμαχία στο Κυνός Σήμα
Πελοποννησιακός πόλεμος
Χρονολογία411 π.Χ.
ΤόποςΚυνός Σήμα
ΈκβασηΝίκη των Αθηναίων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
76 πλοία
86 πλοία
Απώλειες
15 πλοία
21 πλοία

Η ναυμαχία στο Κυνός Σήμα πραγματοποιήθηκε το 411 π.Χ. ανάμεσα στον αθηναϊκό και πελοποννησιακό στόλο στον Ελλήσποντο στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου.

Το προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία (413 π.Χ.), διάφορες πόλεις εξεγέρθηκαν κατά της Αθήνας. Οι Πέρσες, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών, διέλυσαν αυτή τη συμμαχία και στράφηκαν στους Αθηναίους. Το 411 π.Χ. το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας ανατράπηκε και κυριάρχησε η ολιγαρχική παράταξη των 400. Μετά από αυτές τις αποστασίες των "συμμάχων" τους, οι Αθηναίοι, έχασαν πολλές κτήσεις τους στον Ελλήσποντο. Δύο όμως Αθηναίοι στρατηγοί, ο Θράσυλος κι ο Θρασύβουλος, θέλησαν να ξανακερδίσουν τις αθηναϊκές κτήσεις στον Ελλήσποντο και έτσι με ένα στόλο 76 πλοίων κατευθύνθηκαν προς την Ιωνία.

Η ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Σπαρτιάτης ναύαρχος, ο Μίνδαρος, με ένα στόλο 86 πλοίων υποκινούσε εξεγέρσεις στον Ελλήσποντο και παρέμενε εκεί για να υποκινήσει νέες. Ο αθηναϊκός και ο σπαρτιατικός στόλος μόλις αντίκρισαν ο ένας τον άλλον άρχισαν τη σύγκρουση. Στο κέντρο οι Αθηναίοι με τους Σπαρτιάτες πολεμούσαν αμφίρροπα. Στο αριστερό των Αθηναίων οι Πελοποννήσιοι νικούσαν. Όμως οι πελοποννησιακές γραμμές ανατράπηκαν από επίθεση του Θρασύβουλου από τα δεξιά. Ο Θράσυλος τότε βρήκε τις πελοποννησιακές τριήρεις να έχουν σταματήσει την καταδίωξή τους και τούς επιτέθηκε. Έτσι παρά την αρχική νίκη τους, οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν.

Μετά τη ναυμαχία οι Αθηναίοι έστησαν δύο τρόπαια στη Σηστό και στο Κυνός Σήμα. Οι Σπαρτιάτες έχασαν 21 πλοία, ενώ οι Αθηναίοι 15.

Μετά τη ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μάχη οι Αθηναίοι κατευθύνθηκαν κοντά στην Κύζικο όπου κατέλαβαν πολλές από τις χαμένες κτήσεις τους. Η νίκη αυτή βοήθησε την Αθήνα να συνεχίσει τον πόλεμο, που μετά τις αποστασίες και την ανατροπή του πολιτεύματός της, είχε χάσει έδαφος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]