Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναούμ Καρνάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναούμ Καρνάρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1780
Μοσχόπολη
Θάνατος1817
Radovanje, Velika Plana
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
διπλωμάτης

Ο Ναούμ Καρνάρας (σερβικά: Наум Крнар), είναι γνωστός και σαν Τσίντσαρος Γιάνκος, (Μοσχόπολη 1780 - Ραντοβάνσκι 26 Ιουλίου 1817) ήταν Ελληνο-βλάχικης καταγωγής από τη Μοσχόπολη της βορείου Ηπείρου αγωνιστής της Α΄ Σερβικής εξέγερσης.

Στα νεανικά του χρόνια έλαβε σημαντική εκπαίδευση κι έμαθε να μιλά πολλές γλώσσες. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τη Μαρία από τη Μοσχόπολη το 1800 κι απέκτησαν έναν γιο, έπειτα σε δεύτερο γάμο αγνώστου ονόματος Σέρβα.

Κατά το ξέσπασμα της επανάστασης ήταν έμπορος γουναρικών στο Βελιγράδι, έπειτα γνωρίστηκε με τον Καραγιώργη όπου έγινε το δεξί του χέρι και γραμματέας του[1]. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Σερβική επανάσταση, ασκούσε επιρροή στον Καραγιώργη που τον συμβουλευόταν[2]. Το 1806 συμμετείχε μαζί με τον Πέτρο Ίτσκο στη διπλωματική ομάδα που διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των Σέρβων με τους Οθωμανούς την Ειρήνη του Ίτσκου[3].

Δολοφονήθηκε το 1817 με εντολή του Μίλος Ομπρένοβιτς όταν μαζί με τον Καραγιώργη προσπάθησαν να επιστρέψουν στη Σερβία, μετά από συνεννόηση με τη Φιλική Εταιρεία για την υποστήριξη των Σέρβων στην προετοιμαζόμενη Ελληνική Επανάσταση. Τούς έκοψαν τα κεφάλια και τα έστειλαν στον σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη[4].

  1. Glas javnosti, Uz rame Karađorđa i srpske države
  2. LUNJINA, SRPSKO CINCARSKO DRUŠTVO, POZNATI CINCARI I LJUDI CINCARSKOG POREKLA Αρχειοθετήθηκε 2013-10-04 στο Wayback Machine.
  3. Νικόλαος Μέρτζος, Η Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
  4. «UBISTVO KARAĐORĐA U INTERESU TADAŠNJE MEĐUNARODNE POLITIKE». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ђорђе Ћурчија της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).