Οχιά των λιβαδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νανόχεντρα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οχιά των λιβαδιών
Vipera ursinii macrops.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Φολιδωτά (Squamata)
Υποτάξη: Φίδια (Serpentes)
Οικογένεια: Εχιδνίδες (Viperidae)
Γένος: Έχιδνα (Vipera)
Είδος: V. ursinii
Διώνυμο
Vipera ursinii (Έχιδνα του Ορσινί)
(Nilson & Andrén, 1988)
Vipera ursinii distribution.png

Η οχιά των λιβαδίων ή νανόχεντρα (Vipera ursinii) είναι ιοβόλο φίδι της οικογένειας των Εχιδνιδών (Viperidae). Απαντάται διασκορπισμένη στη νότια Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Βαλκάνια), ενώ στην Ελλάδα απαντά στην οροσειρά της Πίνδου, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη νότια Αλβανία,[2] όπου απαντά σε μεμονωμένες ορεινές περιοχές με υψόμετρα συνήθως μεγαλύτερα των 1400m έως και 2250m.[3] Το ελληνικό υποείδος (Vipera ursinii graeca) θεωρείται υποείδος του Vipera ursinii, αλλά έχει προταθεί, μετά από μορφολογικές και γενετικές μελέτες, η αναγωγή της σε ξεχωριστό είδος (Vipera graeca).[4]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ενήλικα άτομα φτάνουν σε μέσο όρο τα 35-45 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Αποτελεί τη μικρότερη οχιά της Ελλάδας. Το σώμα της είναι χοντρό, το κεφάλι της στενό και το δέρμα της τραχύ. Το δέρμα της καλύπτεται από μεγάλες φολίδες. Στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής.

Το δηλητήριο της είναι σχετικά ασθενές, παρ' όλα αυτά συνίσταται η ιατρική φροντίδα μετά το δάγκωμα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ημερόβιο φίδι. Ζευγαρώνει την άνοιξη ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου και γεννά 3-15 νεογνά. Τρέφεται κυρίως με μεγάλα έντομα, αλλά και με σαύρες και μικρά τρωκτικά.

Καθεστώς προστασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την IUCN η νανόχεντρα κατατάσσεται στα εκτεθειμένα είδη, εξαιτίας της απώλειας ενδιαιτημάτων που προκαλείται από τις γεωργικές πρακτικές και την κλιματική αλλαγή. Επίσης απειλείται από το παράνομο εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. G.A Hammerson (2007). [http://www.iucnredlist.org/details/22997/0 "Vipera ursinii "]). IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.1. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε την 18 Ιουνίου 2009.
  2. Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016): Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe, 1st Edition. San Diego, USA, Bloomsbury Natural History.
  3. «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα» (στα αγγλικά). www.herpetofauna.gr. http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=181&sid=144. Ανακτήθηκε στις 2017-06-10. 
  4. Mizsei, Edvárd; Jablonski, Daniel; Roussos, Stephanos A.; Dimaki, Maria; Ioannidis, Yannis; Nilson, Göran; Nagy, Zoltán T. (2017-01-31). «Nuclear markers support the mitochondrial phylogeny of Vipera ursinii–renardi complex (Squamata: Viperidae) and species status for the Greek meadow viper» (στα αγγλικά). Zootaxa 4227 (1): 75–88. doi:10.11646/zootaxa.4227.1.4. ISSN 1175-5334. http://biotaxa.org/Zootaxa/article/view/zootaxa.4227.1.4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vipera ursinii της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).