Νέα Φλογητά Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°27′N 23°22′E / 40.450°N 23.367°E / 40.450; 23.367

(Νέα) Φλογητά
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Νέας Προποντίδας
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Χαλκιδικής
Υψόμετρο 30
Πληθυσμός 1.604 (2001)

Τα Φλογητά,τα οποία ανήκουν στο Νομό Χαλκιδικής, βρίσκονται 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 6 χλμ. από τα Νέα Μουδανιά. Ο παραθαλάσσιος αυτός μεγάλος οικισμός, που ανήκει στον Δήμο Νέας Προποντίδας, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, σε ένα λόφο λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, με θέα τον Θερμαϊκό. Στο χωριό υπάρχει μεταξύ άλλων Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.

Τα Φλογητά έχουν 1.604(απογραφή 2011) μόνιμους κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου αριθμεί πάνω από 30.000 κατοίκους και επισκέπτες[εκκρεμεί παραπομπή].Παραλιακά υπάρχει πληθώρα από ταβέρνες, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και μπαρ, κλαμπ και γενικότερα το κλίμα παραπέμπει σε "party style village".

Η παραλία των Φλογητών είναι αμμώδης,με μήκος περίπου ένα χλμ., οργανωμένη με ναυαγοσωστική κάλυψη, η οποία έχει αποσπάσει Γαλάζια Σημαία. Η θάλασσα, η οποία είναι μια από τις καθαρότερες θάλασσες του νομού, είναι ιδιαίτερα ζεστή και το βάθος της αυξάνεται ομαλά,με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η ιστορία των Φλογητών ξεκινάει από τη Mικρασιατική καταστροφή. Το 1923, πρόσφυγες από τα Φλογητά ή Φλοϊτά(σημερινή ονομασία Suvermez) από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τα Νέα Φλογητά.

Αξιοθέατο είναι το μετόχι των Φλογητών, το οποίο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο αφού πρώτα έχει αναπαλαιωθεί.


Εκπαίδευση και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Νέα Φλογητά λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο με τις τρεις τάξεις στα Φλογητά(Πρώτη,Δευτέρα,Τρίτη)και τις άλλες 3(Τετάρτη,Πέμπτη,Έκτη)στα Νέα Πλάγια.Εκτός αυτού υπάρχει χορευτικός σύλλογος καθός και ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομα Θερμαϊκός Φλογητών

Γλωσσικό Ιδίωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γλωσσικό ιδίωμα που μιλούσαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες κάτοικοι των Φλογητών και που ακόμα ομιλείται, είναι ελληνικής προέλευσης με ευδιάκριτα στοιχεία αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, και επιδράσεις της τουρκικής. Το γλωσσικό αυτό ιδίωμα περιγράφεται στο βιβλίο "Modern Greek in Asia Minor: a study of the dialects of Siĺli, Cappadocia and Phárasa, with grammar, texts, translations and glossary", Richard McGillivray Dawkins, William Reginald Halliday, University Press, 1916 . Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στη σελίδα Google Books.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dawkins, Richard. Halliday, William (1916). Modern Greek in Asia Minor: a study of the dialects of Silli, Cappadocia and Phárasa, with grammar, texts, translations and glossary. University Press. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]