Όρος Σινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 28°32′21″N 33°58′29″E / 28.53907°N 33.974831°E / 28.53907; 33.974831

Όρος Σινά
Mount Moses.jpg
Ύψος2.287 μέτρα
ΟροσειράSinai mountain range
ΉπειροςΑφρική
ΧώρεςΑίγυπτος
Θέα του Όρους Σινά τα ξημερώματα από τη περιοχή της μονής, διακρίνεται η Ερυθρά Θάλασσα
Η μονή της Αγ. Αικατερίνης στους πρόποδες του Σινά
Το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος, στην Αγία κορυφή του όρους

Το Σινά είναι όρος που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου. Το υψηλότερο σημείο του είναι στα 2.285μ. Κατά την παράδοση χαρακτηρίζεται ως θεοβάδιστο, καθώς εκεί, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από το Θεό ο Μωυσής (Έξοδος 19). Ξόδεψε αρκετό χρονικό διάστημα στο βουνό εκείνο -που ονομάζεται και Χωρήβ- με αποτέλεσμα κάποιοι Εβραίοι να απιστήσουν κατασκευάζοντας και λατρεύοντας έναν χρυσούν μόσχο (Έξοδος). Ο Μωυσής τότε έσπασε οργισμένος τις πλάκες με τις Εντολές και χρειάστηκε να ανέβει δεύτερη φορά για να τις παραλάβει εκ νέου. Στο ψηλότερο σημείο του όρους, στην αποκαλούμενη Αγία Κορυφή όπου αναφέρεται ότι ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές υπάρχει σήμερα χτισμένο το Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσσι της Αγίας Τριάδος.

Στους πρόποδες του όρους του Σινά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (527 μ.Χ.) με αξιόλογη την παρουσία Ελλήνων στην εκεί περιοχή.

Ο γερμανός μελετητής Τίσερντοφ ανακάλυψε στο μέρος το Σιναϊτικό κώδικα, ένα χειρόγραφο του 4ου μ.Χ. αιώνα που περιέχει ολόκληρο το Ιερό Σύγγραμμα της Καινής Διαθήκης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]