Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον George Evgenidis (συζήτηση | συνεισφορές) στις 17:54, 4 Μαΐου 2014. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ
Το λογότυπο της N.E.Ρ.Ι.Τ.
Ίδρυση2013
Πρώτη λειτουργία4 Μαΐου 2014
Έναρξη λειτουργίας4 Μαΐου 2014
Εικόνα4:3, 16:9 (576i, SDTV)
ΙδιοκτήτηςΕλληνική Δημοκρατία
ΣλόγκανΝΕΡΙΤ
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΡαδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής (Πρώην ΕΡΤ)
ΙστοσελίδαΕπίσημη Ιστοσελίδα
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
Συχνότητα34, 40, 11 & 56 UHF
05 VHF (Πάρνηθα)
06 VHF (Πήλιο)
Επίγεια Ψηφιακά
Συχνότητα48, 52 και 22 UHF (Αττική)
(π  σ  ε )

Η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) είναι ο διάδοχος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παύση λειτουργίας της προσωρινής ΔΤ. Η επωνυμία που αναγράφεται στον ιδρυτικό νόμο είναι «ΝΕΡΙΤ Α.E.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Η ΝΕΡΙΤ ιδρύθηκε τυπικά στις 12 Ιουνίου 2013 [1][2] ωστόσο η έναρξη των εργασιών της πραγματοποιήθηκε, στις 4 Μαΐου του 2014 στις 18:00 μ.μ. Την Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 θα προβληθεί καινούργιο πρόγραμμα και τα ραδιόφωνα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και το δεύτερο κανάλι στα μέσα του Μαΐου[3]

Ιστορία

Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. είναι ο συνεχιστής της ιστορίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής ιστορίας, αρχίζει το 1938 με την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (ΡΣΑ), που μετεξελίχθηκε το 1945 σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Το 1966 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα. Το ΕΙΡ μετονομάστηκε σε Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) τον Δεκέμβριο του 1970 περιλαμβάνοντας πλέον και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ΕΙΡΤ κατείχε το αποκλειστικό δικαίωμα ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής μαζί με την ΥΕΝΕΔ – την μετέπειτα ΕΤ2 – μέχρι το 1987, οπότε ιδρύθηκε με τον Νόμο 1730/87 η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Ιούνιο του 2013.

Ταυτότητα

Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ & Τηλεόραση) βάσει του ιδρυτικού της Νόμου 4173/26.7.2013 αποτελεί τον επίσημο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διαθέτει πλήρη ανεξαρτησία ως προς την κατάρτιση του εκπεμπόμενου προγράμματος, αλλά και τις εκφραζόμενες από τους συντάκτες της απόψεις.

Τομείς δραστηριότητας

Ραδιοφωνία

Η ΝΕΡΙΤ έχει έξι Ραδιοφωνικούς σταθμούς, ένας ενημερωτικός – αθλητικός, ένας με ελληνική μουσική, ένας με κλασική μουσική – πολιτισμού, ένας σταθμός με μουσικές του κόσμου, ένας σταθμός για τον Απόδημο Ελληνισμό και ένας σταθμός για ξένους πολίτες που ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. Τα ονόματα των ραδιοφωνικών σταθμών θα τα αποφασίσουν οι πολίτες, προτείνοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Τηλεόραση

Η ΝΕΡΙΤ έχει τρία κανάλια. Τα δύο από αυτά θα είναι επίγεια. Το πρώτο κανάλι θα είναι ενημερωτικό και πολιτιστικό και το δεύτερο ψυχαγωγικό ενώ το τρίτο κανάλι θα είναι δορυφορικό και θα απευθύνεται στον Απόδημο Ελληνισμό. Τα ονόματα των τριών τηλεοπτικών καναλιών θα τα αποφασίσουν οι πολίτες, προτείνοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους.[4]

Χρηματοδότηση

Η ΝΕΡΙΤ χρηματοδοτείται μέσω ενός έμμεσου φόρου, ο οποίος ενσωματώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Πολλοί πολίτες, ωστόσο διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, διότι μπορεί να μην θέλουν ή να μην μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΝΕΡΙΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα να διακοπεί το ανταποδοτικό τέλος, διότι η ΝΕΡΙΤ δεν είχε ξεκινήσει ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, το τέλος αυτό είχε θεωρηθεί παράνομο, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ και από πολλούς πολίτες.

Δημόσιες υποχρεώσεις

Ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η ΝΕΡΙΤ, οφείλει να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.». Όμως, το κανάλι της ΝΕΡΙΤ για τον απόδημο ελληνισμό δεν έχει βγει, ακόμη στον αέρα.

Διοίκηση ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Τα δύο διοικητικά όργανα της ΝΕΡΙΤ είναι το επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο και το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Εποπτικό Συμβούλιο

  • Θεόδωρος Φορτσάκης, Πρόεδρος Ε.Σ., Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Άννα Δαμιανίδου, δημοσιογράφος
  • Ανδρέας Ζούλας, δημοσιογράφος
  • Τατιάνα Καραπαναγιώτη, τηλεοπτική παραγωγός και πολιτικός
  • Λουκάς Καρυτινός, διευθυντής ορχήστρας
  • Σίμος Σιμόπουλος, Πρύτανης ΕΜΠ
  • Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Διοικητικό Συμβούλιο

  • Γεώργιος Προκοπάκης, Πρόεδρος Δ.Σ., δρ Χημ. Μηχανικός – σύμβουλος επιχειρήσεων
  • Αικατερίνη Ευαγγελάκου, σκηνοθέτης
  • Θεόδωρος Καρούνος, προγραμματιστής Η/Υ – αναλυτής
  • Νικόλαος Ξανθούλης, συνθέτης – Καθηγητής ΕΑΠ.
  • Κωνσταντίνος Πολυζωγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι