Μωυσής Μπουρλά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Μαΐου 1918
Κάιρο
Θάνατος17  Μαρτίου 2011[1]
Θεσσαλονίκη
ΚατοικίαΙσραήλ (1951–1967)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ισραήλ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΙσραηλινό Κομμουνιστικό Κόμμα και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (9 Μαΐου 1918, Κάιρο - 17 Μαρτίου 2011) ήταν Ελληνοεβραίος εργάτης και αγωνιστής της Αριστεράς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του ήταν Έλληνοεβραίοι, ο πατέρας του από το Βόλο και η μητέρα του από τη Χίο. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στη Νάουσα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του τορναδόρου. Το 1935, ο Μπουρλά έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπηρετούσε στο Μηχανικό στη Θράκη. Ως κατασκευαστής γεφυρών εστάλη στο αλβανικό μέτωπο. Το Φεβρουάριο του 1943, εντάχθηκε στις αντιστασιακές στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Βύρων» και πολέμησε στο 30ο Σύνταγμα.

Το καλοκαίρι του 1945, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Το 1951, ο Μπουρλάς απελευθερώθηκε και μετανάστευσε στο Ισραήλ, χάνοντας την ελληνική ιθαγένεια. Εκεί εργάστηκε ως τορναδόρος και εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ. Έμεινε στο Ισραήλ μέχρι το 1967, όταν ο αντικομμουνισμός ανάγκασε τον ίδιο και τη Ρωσοεβραία σύζυγό του να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μετά από σύντομη παραμονή στη Βουλγαρία, ο Μπουρλάς και η σύζυγός του πήγαν στη Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, ο Μπουρλάς υιοθέτησε το μεσαίο όνομα «Μιχαήλ».

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1990, χωρίς πόρους και ξεκίνησε αγώνα για να επιβιώσει και να ανακτήσει την ελληνική ιθαγένεια, κάτι που κατάφερε το 1999. Το 2000 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του «Έλληνας, Εβραίος και Αριστερός».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στο γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τα κοινά της πόλης. Το 2002 και το 2006, κατέβηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Τάσου Κουράκη. Πέθανε στις 17 Μαρτίου 2011. Ενταφιάστηκε στο εβραϊκό νεκροταφείο της Σταυρούπολης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπουρλάς, Μωυσής Μιχαήλ. Έλληνας, Εβραίος και Αριστερός, εκδ. Νησίδες, 2000
  • Συνέντευξη βιογραφικού περιεχομένου στο YouTube