Μοσχονήσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°20′51″N 26°37′18″E / 39.34750°N 26.62167°E / 39.34750; 26.62167

Χάρτης της περιοχής

Τα Μοσχονήσια είναι συστάδα νησίδων και σκοπέλων της Μικράς Ασίας που βρίσκονται στη νότια είσοδο του Αδραμυττηνού κόλπου, έναντι της νήσου Λέσβου. Πρόκειται για τις αρχαίες «Εκατόνησους» ή «Ασκανίους νήσοι».

Η μεγαλύτερη εξ αυτών λέγεται Μοσχόνησος, από την οποία και έλαβε το όνομα αυτή η συστάδα. Η έναντι μικρασιατική ακτή σχηματίζει τους ασφαλέστερους λιμένες των Κυδωνίων, (σημερινό Αϊβαλί).

Νησιά του συμπλέγματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος είναι το Μοσχονήσι ή Μοσχόνησος, το οποίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του συμπλέγματος. Άλλο κατοικημένο νησί είναι το Κρεμμύδι, μία νησίδα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο Αϊβαλί και το Μοσχονήσι, με τα οποία συνδέεται με γέφυρες. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος είναι ο Πύργος, που βρίσκεται βορειότερα του μεγαλύτερου νησιού και είναι ακατοίκητο. Από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος τα μεγαλύτερα είναι ο Κάλαμος, το Γυμνό, ο Λειψός και το Μοσχόπουλο[1] Άλλα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι νησίδες Αγκίστρι, Αδιάβατος, Αιγιαλονήσι, Δασκαλιό, Ζεφύρι, Καλαμόπουλο, Καλαμάκια, Πέρα Μόσχος, Λίχα, Πελαγονήσι, Πλάτη, Τάλιανος, Κόπανος, Πετρούσα, Ουλιά, Σκλαβονήσι και Ψαριανό

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Μοσχονησίου Μητρόπολη