Σοσιαλιστικό Κόμμα (Βέλγιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Parti Socialiste
Logo du Parti socialiste (Belgique).png
Ηγέτης Πολ Μανιέτ
Ίδρυση 1978
Έδρα national secretariat, Bd de l'Empereur/Keizerslaan 13, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Διεθνής προσχώρηση Σοσιαλιστική Διεθνής
Ιστοσελίδα
http://www.ps.be/
Πολιτικό σύστημα Βελγίου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (γαλλ. Parti Socialiste) είναι ένα βελγικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Βελγικής Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, και το μεγαλύτερο γαλλόφωνο κόμμα. Αρχηγός του κόμματος από το 1999, καθώς και πρωθυπουργός του Βελγίου από τις 6 Δεκεμβρίου 2011, είναι ο Έλιο Ντι Ρούπο. Επίσης, ορισμένες προσωπικότητες του κόμματος είναι αυτή τη στιγμή υπουργοί-πρόεδροι της Βαλλωνίας και της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου (Ρούντι Ντεμότ), της Περιφέρειας Βρυξελλών (Σαρλ Πικέ) και της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου (Καρλ-Χάιντς Λάμπερτς). Στη γερμανόφωνη κοινότητα, το κόμμα είναι γνωστό ως Sozialistische Partei (SP).

Το κόμμα συμμετέχει συχνά σε κυβερνήσεις, ενώ κυριαρχεί στις περισσότερες τοπικές αρχές εξαιτίας κυρίως της διαιρεμένης φύσης των βελγικών πολιτικών θεσμών, κυρίως στις γαλλόφωνες περιοχές. Από το 1999, το κόμμα κυβερνούσε ταυτοχρόνως πέντε εκτελεστικά σώματα: την Κυβέρνηση της Γαλλόφωνης Κοινότητας, το Βαλλωνικό Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση της Περιφέρειας Βρυξελλών, την Επιτροπή της Γαλλικής Κοινότητας και το Κοινοβούλιο της Γερμανόφωνης Κοινότητας.

Το κόμμα του, ή τα μέλη του, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με εγκληματικές δραστηριότητες και πολιτικά σκάνδαλα, κυρίως σχετικά με δωροδοκία και οικονομικές απάτες. Μία από αυτές οδήγησε τον υπουργό-πρόεδρο της Βαλλωνίας Ζαν-Κλοντ φαν Κάουενμπεργκεν σε παραίτηση.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων
20 / 150
Βελγική Γερουσία
13 / 71
Βαλλωνικό Κοινοβούλιο
30 / 75
Κοινοβούλιο των Βρυξελλών
21 / 89
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 21
Κοινοβούλιο της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου
33 / 94
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parti Socialiste (Belgium) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).