Γαλλόφωνοι Δημοκρατικοί Φεντεραλιστές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γαλλόφωνοι Δημοκρατικοί Φεντεραλιστές
Fédéralistes Démocrates Francophones
FDF logo.jpg
Ηγέτης Ολιβιέ Μενγκέν
Ίδρυση 11 Μαΐου 1964
Έδρα National Secretariat, Chaussée de Charleroi 127, 1060 Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ιδεολογία Φιλελευθερισμός
Ιστοσελίδα
http://www.fdf.be/
Πολιτικό σύστημα Βελγίου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Γαλλόφωνοι Δημοκρατικοί Φεντεραλιστές (γαλλ. Fédéralistes Démocrates Francophones) είναι ένα γαλλόφωνο πολιτικό κόμμα του Βελγίου. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 ήταν γνωστό ως Δημοκρατικό Μέτωπο Γαλλοφώνων (γαλλ. Front Démocratique des Francophones). Μέχρι το 1982, το κόμμα κυριαρχούσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές των Βρυξελλών. Σημερινός αρχηγός του κόμματος είναι ο Ολιβιέ Μενγκέν.

Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα ήταν μέλος του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος, μιας συμμαχίας γαλλόφωνων φιλελεύθερων κομμάτων, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε και αποχώρησε από τη συμμαχία. Ο κυριότερος λόγος της αποχώρησής τους από την συμμαχία ήταν η διαφωνία τους με τον τρόπο που ο πρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος Σαρλ Μισέλ διαχειριζόταν το θέμα της διαίρεσης της περιφέρειας Βρυξελλών-Χάλε-Βιλβόρντε κατά τον Βελγικό σχηματισμό κυβέρνησης την περίοδο 2010-2011, καθώς θεωρούσαν ότι εκείνος δεν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των γαλλόφωνων πολιτών.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων
2 / 150
Βελγική Γερουσία
0 / 71
Βαλλωνικό Κοινοβούλιο
0 / 75
Κοινοβούλιο των Βρυξελλών
12 / 89
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 22
Κοινοβούλιο της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου
2 / 94
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fédéralistes Démocrates Francophones της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).