Μάρεκ Γιανκουλόφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρεκ Γιανκουλόφσκι
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης9 Μαΐου 1977 (1977-05-09) (46 ετών)
Τόπος γέννησηςΟστράβα, Τσεχοσλοβακία
Ύψος1,82 μ.
ΘέσηΑμυντικός, Μέσος
Ομάδες νέων
1987–1994Μπάνικ Οστράβα
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1994–2000Μπάνικ Οστράβα110(15)
2000–2002Νάπολι51(8)
2002–2005Ουντινέζε91(15)
2005–2011Μίλαν113(4)
2011–2012Μπάνικ Οστράβα1(0)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1994Τσεχία U174(0)
1994Τσεχία U186(0)
1997Τσεχία U206(2)
1997–2000Τσεχία U2119(3)
2000Τσεχία U233(1)
2000–2009Τσεχία78(11)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα. † Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι (τσεχικά: Marek Jankulovski, γεννημένος στις 9 Μαΐου 1977) είναι Τσέχος πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως αμυντικός. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων του περιλαμβάνονται η κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης της Μίλαν, καθώς και η ανάδειξή του, το 2007, ως Τσέχος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς. Συνολικά, πραγματοποίησε 77 διεθνείς συμμετοχές με την Εθνική Τσεχίας, ενώ, επίσης, αγωνίστηκε με τα χρώματά της σε τρεις τελικές φάσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Οστράβα της Τσεχοσλοβακίας, από Γιουγκοσλάβο πατέρα, καταγόμενο από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας[1], ο Γιανκουλόφσκι είναι παντρεμένος με τη Γιάνα, με την οποία και έχει αποκτήσει δύο κόρες, τις Καρολίνα και Κριστίνα[2].

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιανκουλόφσκι μπορούσε να αγωνιστεί στην αριστερά πτέρυγα της ομάδας του, τόσο ως μέσος, όσο και ως αμυντικός. Ήταν ικανός στο τρέξιμο, καθώς και στις σέντρες προς τους συμπαίκτες του[3], ενώ, παράλληλα, διέθετε καλό σουτ από μεγάλη απόσταση με το καλό του πόδι, το οποίο ήταν το αριστερό.[4]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπάνικ Οστράβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Οστράβα, ξεκίνησε να αγωνίζεται από νεαρή ηλικία για λογαριασμό της τοπικής ομάδας της πόλης, Μπάνικ. Το 1994 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, με την σεζόν να ολοκληρώνεται με την κατάληψη της τρίτης θέσης από την Μπάνικ Οστράβα, στην τελική βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος. Μεταξύ του 1995 και του 1997 ο Γιανκουλόφσκι ήταν παίκτης της Μπάνικ, η οποία κινούνταν κάθε χρόνο σταθερά στη μέση της βαθμολογίας. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1997-1998 η ομάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του πρωταθλήματος. Ο ίδιος ο Γιανκουλόφσκι παρέμεινε στην Οστράβα έως το 2000, όταν η ΣΣΚ Νάπολι αρχικώς ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, προτού προχωρήσει σε επίσημη πρόταση μεταγραφής, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τον παίκτη να μετακομίζει στην Ιταλία. Με τον τσεχικό σύλλογο πραγματοποίησε συνολικά 110 συμμετοχές[4] στο πρωτάθλημα.

Νάπολι και Ουντινέζε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 η Νάπολι, κατόπιν εισηγήσεως του προπονητή της Ζντένεκ Ζέμαν,[5][6] προχώρησε στην απόκτησή του από τη Μπάνικ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στη Σέριε Α, έπειτα από την επιστροφή του από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα στις 1 Νοεμβρίου 2000, κατά τη διάρκεια εκτός έδρας αναμέτρησης με αντίπαλο την Λέτσε, η οποία ολοκληρώθηκε με ισόπαλο αποτέλεσμα 1-1. Κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν πέτυχε συνολικά τρία τέρματα, εκ των οποίων το πρώτο στις 5 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια εντός έδρας αναμέτρησης με αντίπαλο τη Βιτσέντσα, όπου η Νάπολι ηττήθηκε με τελικό σκορ 1-2. Με το πέρας της σεζόν, η Νάπολι υποβιβάστηκε στη Σέριε Β, ενώ ξεκίνησε τη νέα σεζόν έχοντας πλέον ως προπονητή τον Λουίτζι Ντε Κάνιο, ο οποίος από νωρίς στη σεζόν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον νεαρό Γιανκουλόφσκι, καθιστώντας τον βασικό στέλεχος της ομάδας.[7] Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νάπολι, ο Γιανκουλόφσκι αμειβόταν με 130.000 ετησίως.[8]

Έπειτα από παραμονή ενάμισι χρόνου στην Καμπανία, τον Φεβρουάριο του 2002 μεταγράφηκε έναντι 3,5 εκατομμυρίων € στην Ουντινέζε Κάλτσιο, η οποία τον παραχώρησε, εκ νέου, ως δανεικό στη Νάπολι έως το τέλος της σεζόν.[9] Στο Ούντινε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέτυχε να καθιερωθεί ως ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος παίκτης, καθιστάμενος βασικό στέλεχος της ομάδας, με την οποία και πραγματοποίησε, συνολικά, 104 συμμετοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων πέτυχε, συνολικά, 17 τέρματα. Με τα χρώματα της Ουντινέζε, επίσης, πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στις διασυλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, πραγματοποιώντας, συνολικά, 4 συμμετοχές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Μίλαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιανκουλόφσκι αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Μίλαν, το 2007, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης με αντίπαλο την Αταλάντα.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του παίκτη οδήγησαν την Μίλαν στην απόκτησή του από την Ουντινέζε, κατά τη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2005, έναντι χρηματικού ποσού της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.[6][10]

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν ως παίκτης του συλλόγου, δεν αγωνίστηκε συχνά, λόγω, μεταξύ άλλων, κατάγματος στον αστράγαλο το οποίο είχε υποστεί κατά την ολοκλήρωση της αμέσως προηγούμενης σεζόν, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ιταλίας με αντίπαλο την Ρόμα, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα του Κουφρέ, το οποίο τον υποχρέωσε να υποστεί χειρουργική επέμβαση και να παραμείνει σε ακινησία για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με σημείο εκκίνησης το τέλος της θερινής προετοιμασίας ενόψει της νέας σεζόν.[3] Έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί με την Εθνική Τσεχίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, ξεκίνησε τη δεύτερη σεζόν του με την Μίλαν όντας, πλέον, σημαντικό στέλεχος του συλλόγου, πραγματοποιώντας σειρά καλών εμφανίσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από την επίτευξη τερμάτων καθοριστικής σημασίας, όπως εκείνο με αντίπαλο την Άσκολι, και υποχρεώνοντας τον προπονητή της ομάδας, Κάρλο Αντσελόττι να τον χρησιμοποιεί σε τακτική βάση, καθιστάμενος, πλέον, ως βασικό στέλεχος των Μιλανέζων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν, ο Γιανκουλόφσκι αγωνίστηκε ως βασικός στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μίλαν επικράτησε της Λίβερπουλ με τελικό σκορ 2-1.

Στις 31 Αυγούστου 2007 πέτυχε με σουτ στην κίνηση από την αριστερή πλευρά του γηπέδου και με περιορισμένο χώρο κίνησης, το τέρμα του 2-1 στη νίκη με τελικό σκορ 3-1 επί της Σεβίλλης, στο πλαίσιο του ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ. Ωστόσο, παρά την καλή του εκκίνηση στη σεζόν, ο Γιανκουλόφσκι υποχρεώθηκε να παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης, λόγω τραυματισμού στον έξω μηνίσκο του δεξιού γονάτου, τον οποίον υπέστη κατά τη διάρκεια αναμέτρησης πρωταθλήματος με αντίπαλο την Έμπολι στις 21 Οκτωβρίου 2007.[11] Το ίδιο έτος ο Γιανκουλόφσκι αναδείχθηκε Τσέχος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς.

Οι αμέσως επόμενες σεζόν, δεν ήταν αντίστοιχες, ως προς την απόδοσή του, με τις προηγούμενες, καθώς σημαδεύτηκαν από σειρά τραυματισμών του, εκ των οποίων ορισμένοι αρκετά σοβαροί, με συνέπεια να υποχρεωθεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, μετά το πέρας της οποίας παρέμεινε αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης, ενώ κατά την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, αδυνατούσε πλέον να βρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής.[12][13] Στις 7 Μαΐου του 2011, κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Μίλαν, δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν, έπειτα από μία ισοπαλία με τελικό σκορ 0-0 απέναντι στη Ρόμα[14], ενώ, μετά το πέρας της σεζόν, καθώς το συμβόλαιο συνεργασίας του με τον σύλλογο ολοκληρώθηκε, αποχώρησε από την Μίλαν, έχοντας πραγματοποιήσει, συνολικά, 158 επίσημες συμμετοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων πέτυχε, συνολικά, 5 τέρματα.[15]

Επιστροφή στη Μπάνικ Οστράβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Οκτωβρίου 2011, έχοντας πλέον πλήρως αποθεραπευτεί από έναν τραυματισμό στο γόνατο, τον οποίο είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, ο Γιανκουλόφσκι αποφάσισε να επιστρέψει στη Μπάνικ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας ενός έτους, ενώ, παράλληλα, επέλεξε την φανέλα με τον αριθμό 8.[16] Στις 15 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Μπάνικ Οστράβα, εισερχόμενος στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στη θέση του Ζντένεκ Σένκερικ, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου αναμέτρησης με αντίπαλο την Χράντετς Κράλοβε.[17] Ωστόσο, έπειτα από αγωνιστική παρουσία διάρκειας μόλις 8 λεπτών, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο λόγω νέου τραυματισμού, στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο[18] του αριστερό γονάτου.[19][20] Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 ο Γιανκουλόφσκι γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό αγωνιστική δράση.[21][22]

Εθνική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιανκουλόφσκι πραγματοποίησε το διεθνές ντεμπούτο του με την Εθνική Τσεχίας στις 8 Φεβρουαρίου 2000 στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια φιλικής αναμέτρησης με αντίπαλο το Μεξικό, με τελικό νικητή την Τσεχία με σκορ 2-1, ενώ πέτυχε το πρώτο διεθνές τέρμα του στις 1 Νοεμβρίου 2001, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης με αντίπαλο την Ισλανδία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, όπου η εθνική ομάδα της χώρας του ηττήθηκε με τελικό σκορ 3-1.

Ως διεθνής με την Εθνική Τσεχίας, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, όπου, ωστόσο, η εθνική ομάδα της χώρας του, ευρισκόμενη στον ίδιο όμιλο με την Ιταλία, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, καθώς και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2000 (αποκλεισμός στη φάση των ομίλων), του 2004 (αποκλεισμός στα ημιτελικά απέναντι στη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Ελλάδα, έπειτα από παράταση), ενώ κλήθηκε ως μέλος της αποστολής ενόψει εκείνου του 2008.

Στις 15 Οκτωβρίου 2009, μία μέρα μετά την τελευταία αναμέτρηση της Τσεχίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 με αντίπαλο τη Βόρεια Ιρλανδία και με τελικό σκορ 0-0, που επισφράγισε και τυπικά τον αποκλεισμό της Τσεχίας, ο Γιανκουλόφσκι γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα[23], έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 78 διεθνείς συμμετοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων πέτυχε 11 τέρματα.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μίλαν: 2010-11

Διεθνείς διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μίλαν: 2006-07
Μίλαν: 2007
Μίλαν: 2007

Ατομικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2007

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) «Introducing Milan». The Guardian. 22 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  2. (Τσεχικά) Reinischová, Markéta (1 Σεπτεμβρίου 2011). «Jankulovski s dcerami: Jsou to kočky po mámě». Blesk. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 (Ιταλικά) Battista Olivero, Giovanni (31 Μαΐου 2005). «Il Milan carica la freccia Jankulovski». La Gazzetta dello Sport. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  4. 4,0 4,1 (Ιταλικά) «Marek Jankulovski». goal.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2012. 
  5. (Ιταλικά) Carotenuto, Angelo· Esposito, Franco (1 Ιουλίου 2000). «È già il Napoli di Zeman». La Repubblica. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  6. 6,0 6,1 (Ιταλικά) Laudisa, Carlo (26 Ιανουαρίου 2005). «Jankulovski è del Milan». La Gazzetta dello Sport. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  7. (Ιταλικά) Pasotto, Marco· Ciceri, Stefano (17 Δεκεμβρίου 2004). «Janku-Cesar, il derby delle prede». La Gazzetta dello Sport. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  8. (Ιταλικά) Cappella, Franco (9 Ιανουαρίου 2002). «Grabbi dall'Inghilterra a Soccavo Husain e Moriero in lista di sbarco». La Repubblica. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2014. 
  9. (Ιταλικά) «Udinese: i dettagli dell'acquisto di Jankulovski». 1 Φεβρουαρίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2012. 
  10. (Ιταλικά) «Marek Jankulovski - Trasferimenti». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010. 
  11. (Ιταλικά) «Milan: Jankulovski stop di due mesi». TGcom. 23 Οκτωβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2009. 
  12. (Ιταλικά) «Silurato Jankulovski, Leonardo lancia Abate». milannews.it. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011. 
  13. (Ιταλικά) «Intervento in vista per Jankulosvski». milannews.it. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011. 
  14. (Ιταλικά) De Stefano, Gaetano (7 Μαΐου 2011). «Milan campione d'Italia. A Roma basta lo 0-0». La Gazzetta dello Sport. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  15. (Ιταλικά) «Grazie a tutti». acmilan.com. 1 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2011. 
  16. (Τσεχικά) «Hotovo. Marek Jankulovski se vrací!». fcb.cz. 10 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011. 
  17. (Τσεχικά) «Výhra po 161 dnech: Baník – Hr. Králové 1:0!». fcb.cz. 15 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  18. (Τσεχικά) «Špatná zpráva: Markův křížový vaz asi nevydržel». fcb.cz. 16 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  19. (Ιταλικά) Sica, Stefano (17 Οκτωβρίου 2011). «Banik, dramma Jankulovski: frattura dei legamenti del ginocchio». tuttomercatoweb.com. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  20. (Ιταλικά) «Federazioni nazionali - Repubblica Ceca - Notizie». 20 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  21. (Τσεχικά) «Marek Jankulovski ukončil kariéru». fcb.cz. 20 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2012. 
  22. (Ιταλικά) Vitiello, Antonio (20 Φεβρουαρίου 2012). «Jankulovski dice addio: "Smetto col calcio giocato"». milannews.it. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2012. 
  23. (Ιταλικά) Chiatto, Alessandro (15 Οκτωβρίου 2009). «Jankulovski: "Mi ritiro dalla Nazionale"». milannews.it. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]