Σεβίλλη ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβίλλη ΦΚ
Ίδρυση1905[1]
ΈδραΣεβίλλη, Ισπανία
ΣτάδιοΣτάδιο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν, Σεβίλλη
ΠροπονητήςQuique Sánchez Flores
ΠρωτάθλημαΛα Λίγα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Σεβίλλη Π.Ο. (ισπανικά: Sevilla FC, προφέρεται: [seˈβiʎa]) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1890. Αποτελεί το παλαιότερο αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο της Ισπανίας.[2][3][4][5] Αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας, την Λα Λίγα.

Η Σεβίλλη είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ανδαλουσίας, έχοντας στο παλμαρέ της ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας, πέντε Κύπελλα Ισπανίας, το ρεκόρ των 7 Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, ένα Ισπανικό Σουπερκάπ και ένα Ευρωπαϊκό Σουπερκάπ.

Η Σεβίλλη διατηρεί μεγάλη αντιπαλότητα με την Ρεάλ Μπέτις. Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι από τις σπουδαιότερες στην Ισπανία και ονομάζονται Σεβιγιάνικο Ντέρμπι (Derbi sevillano). Η Σεβίλλη μετρά 60 νίκες έναντι 38 νικών της Μπέτις.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «Σεβίγια Φούτμπολ Κλουμπ» (Sevilla Fútbol Club) ιδρύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1905, αλλά τον πρώτο επίσημο αγώνα της τoν έδωσε το 1908 με την Ουέλβα. Το 1914 κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο που ήταν το κύπελλο Σεβίλλης, ενώ το 1935 κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο Ισπανίας νικώντας στον τελικό την Σαμπατέλ με 3-0. Το 1946 κατέκτησε το μοναδικό της πρωτάθλημα Ισπανίας ενώ έχει κατακτήσει 7 φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όντας η πολυνίκης του θεσμού.

Στάδιο Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της Σεβίλλης είναι το στάδιο «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν». Στο συγκεκριμένο στάδιο, το 1986, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Στεάουα Βουκουρεστίου και της Μπαρτσελόνα, και το 1982 ο ημιτελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Το στάδιο περιλαμβάνει ένα μοναδικό μύθο: η ισπανική εθνική ομάδα δεν έχει χάσει ποτέ σε παιχνίδι εναντίον άλλης εθνικής ομάδας σε αυτό το γήπεδο. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Σεβίλλη έχει χάσει μόνο ΤΡΕΙΣ! φορές στο γήπεδό της, μία φορά από την Άλκμααρ στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 2006-2007, καθώς και μία φορά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2009-10.

Έχει χωρητικότητα 45.500 θεατών και χτίστηκε το 1957. Αντικατέστησε στάδιο Νερβιόν. Το γήπεδο είναι γνωστό με το ψευδώνυμο «Λα Μπομπονέρα» (La Bombonera, εναλλακτική ονομασία του Estadio Alberto J. Armando, το οποίο αποτελεί έδρα της Μπόκα Τζούνιορς), ή «Λα Μπομπονέρα ντε Νερβιόν» (La Bombonera de Nervión), καθώς το γήπεδο βρίσκεται στη συνοικία Νερβιόν.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.cihefe.es/cuadernosdefutbol/2013/03/%C2%BFcuando-se-creo-el-sevilla-fc/.
  2. «The British Newspaper Archive». The British Newspaper Archive. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «The British Newspaper Archive». The British Newspaper Archive. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Marca». Marca. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Evening Times». Evening Times. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]