Λουδοβίκος Βοναπάρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Α΄
LouisBonaparte Holland.jpg
Ο Λουί Βοναπάρτης
Βασιλιάς της Ολλανδίας
Περίοδος
εξουσίας
1806-1810
Προκάτοχος Κανείς (ίδρυση βασιλείου)
Διάδοχος Λουδοβίκος Β΄ της Ολλανδίας
Σύζυγος Ορτανσία του Μποαρναί
Επίγονοι Ναπολέων Κάρολος Βοναπάρτης, Λουδοβίκος Β΄, Ναπολέων Γ΄
Πατέρας Κάρολος Βοναπάρτης
Μητέρα Λετίτσια Ραμολίνο
Γέννηση 2 Σεπτεμβρίου 1778 (1778-09-02)
Αζάτσιο, Κορσική
Θάνατος 25 Ιουλίου 1846 (67 ετών)
Τόπος ταφής Σεν-Λε-λα-Φορέ

Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης ήταν πρίγκιπας της Γαλλίας και βασιλιάς της Ολλανδίας.

Γεννήθηκε στο Αιάκειο της Κορσικής και ήταν γιος του Κάρλο Βοναπάρτη και της Λετίτσια Ραμολίνο καθώς και αδερφός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Εντάχθηκε στο στρατό και συμμετείχε στις εκστρατείες του αδερφού του, ο οποίος και τον έχρισε στρατηγό. Στις 5 Ιουνίου 1806 αναγορεύτηκε βασιλιάς της Ολλανδίας.

Ο Λουδοβίκος προσπάθησε να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του ως βασιλιάς της Ολλανδίας. Έτσι άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα, ώστε να διοικεί πιο εύκολα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, και συγκεκριμένα το 1809, βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες πλημμύρες, τις οποίες αντιμετώπισε σχετικά αποτελεσματικά και με προσωπική φροντίδα. Γι' αυτό και απέκτησε το προσωνύμιο του «Καλού».

Όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ζήτησε για τις ανάγκες της εκστρατείας του στρατιώτες από την Ολλανδία, ο Λουί αρνήθηκε. Ο Ναπολέων τότε κατηγόρησε τον αδερφό του ότι τοποθετούσε πρώτα τα ολλανδικά συμφέροντα από τα γαλλικά, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί.

Απεβίωσε στις 25 Ιουλίου του 1846 και τάφηκε στο Παρίσι. Ήταν παντρεμένος με την Ορτάνς ντε Μποαρναί και είχε αποκτήσει τρία παιδιά: τον Ναπολέοντα, που πέθανε σε ηλικία πέντε ετών, τον Ναπολέοντα Λουδοβίκο, μετέπειτα βασιλιά Λουδοβίκο Β΄ της Ολλανδίας και τον Λουδοβίκο-Ναπολέοντα, μετέπειτα Ναπολέοντα Γ΄ της Γαλλίας.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα