Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) (Union of Greek Shipowners) αποτελεί Σωματείο Ελλήνων Πλοιοκτητών, το οποίο ιδρύθηκε το 1916 στον Πειραιά με πρώτο Πρόεδρο τον Λεωνίδα Εμπειρίκο.

Εμπνευστής της ίδρυσής της ήταν ο Υδραίος εφοπλιστής Γκίκας Κουλούρας, Γενικός Διευθυντής της επί πολλά χρόνια.

Για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης αυτής ειδικά στα λαμπρά χρόνια της ανόδου της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ήταν ο Αντώνιος Χανδρής.

Η ΕΕΕ εκπροσωπεί τους Έλληνες πλοιοκτήτες στις σχέσεις τους με την Πολιτεία, (Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και με τις Ναυτεργατικές οργανώσεις, καθώς επίσης, όπως συμβαίνει σε κάθε σωματείο, μεριμνά για την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων των μελών του.

Εκτός όμως από την κύρια αυτή Ένωση, στην οποία συμμετέχουν πλοιοκτήτες ποντοπόρων πλοίων, υπάρχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πρώην Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων), που ιδρύθηκε το 1921 και εκπροσωπεί τον κλάδο των επιβατηγών πλοίων, δηλαδή τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών, τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία διεθνών πλόων (γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας), καθώς και τα κρουαζιερόπλοια.