Λευκορωσική διασπορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της κατανομής της Λευκορωσικής διασποράς ανά τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με λευκορωσική καταγωγή ή υπηκοότητα.
  Λευκορωσία
  Πάνω από 100.000 άτομα
  Πάνω από 10.000 άτομα
  Πάνω από 1.000 άτομα

Η λευκορωσική διασπορά είναι όρος που αναφέρεται σε μετανάστες από το έδαφος της Λευκορωσίας, καθώς και τους Λευκορώσους απογόνους τους.

Σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχουν 2.5 με 3.5 εκατομμύρια άτομα λευκορωσικής καταγωγής που ζουν εκτός των συνόρων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους απογόνους οικονομικών μεταναστών από τη Λευκορωσία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα, μετανάστες από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μεταναστών από το κύμα που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990. Μια άλλη ομάδα της λευκορωσικής διασποράς είναι οι εσωτερικοί μετανάστες επί ΕΣΣΔ πριν από το 1991, οι οποίοι με την διάλυση της έγιναν κάτοικοι άλλων μετασοβιετικών χωρών. Υπάρχει μια άλλη κατηγορία της λευκορωσικής διασποράς, που είναι οι κοινότητες σε παραπλήσιες περιοχές στην Πολωνία, την Λιθουανία και την Ρωσία.

Λευκορώσοι στην Αργεντινή συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα του Μετανάστη, Μπουένος Άιρες, 2010

Υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα μεταναστών από την Λευκορωσία που είναι οι Λευκορώσοι Εβραίοι, με κοινότητες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ιστορικά λέγονται Λιτβάκοι, από την λευκορωσική ονομασία Λιτβίν (= λιθουανοί στα λευκορωσικά).

Υπάρχει μια τάση υποτίμησης των αριθμών των ατόμων που δηλώνουν Λευκορώσοι σε επίσημες απογραφές.

Οι μεγαλύτερες λευκορωσικές κοινότητες της διασποράς, και οι καλύτερα οργανωμένες, είναι αυτές στην Ουκρανία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Βαλτικής (δηλαδή στην Εσθονία και την Λετονία), στην Κεντρική Ασία (κυρίως λόγω του σοβιετικού προγράμματος μετεγκατάστασης αγροτών στο Καζακστάν) και τα έθνη της Υπερκαυκασίας (Αρμενία και Γεωργία).

Υπάρχουν μικρές λευκορωσικές κοινότητες στην Σκανδιναβία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ως αποτέλεσμα των εργασιακών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόσληψη λευκορώσων και ουκρανών εργατών στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Η Παγκόσμια Ένωση των Λευκορώσων με έδρα το Μινσκ είναι ο διεθνής οργανισμός που ενώνει τους ανθρώπους της Λευκορωσικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση της βραχύβιας Λευκορωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας βρίσκεται στην εξορία από το 1919 και δρα ως ενοποιητικό κέντρο για πολλούς πολιτικά ενεργούς Λευκορώσους του εξωτερικού, ειδικά στην Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη (στον Καναδά, το Βέλγιο και την Βρετανία για παράδειγμα).

Υπάρχουν ενεργές λευκορωσικές κοινότητες σε πάνω από 30 χώρες, συγκεκριμένα στις εξής χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σκωτία, Σλοβενία, Ταϊβάν.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Каталог беларускiх суполак у свеце». Siabry.org. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]