Κώστας Σακκάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Σακκάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1984
Μαρούσι
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααναρχικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτική ιδεολογίααναρχισμός

Ο Κώστας Σακκάς (Μαρούσι, 1984) είναι Έλληνας αναρχικός, καταδικασμένος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και απόπειρα ληστείας, που είχε καταφύγει σε απεργία πείνας το 2013 μετά την έκνομη παράταση της προσωρινής κράτησής του από την Ελληνική Δικαιοσύνη πέρα και από το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 30 μηνών του νόμου για τις «εξαιρετικές περιστάσεις».[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μαρούσι και είναι γιος γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο. Μεγάλωσε στα Καμίνια. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Πειραιά και εισήλθε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.[2]

Σύλληψη και κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, την στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός.[3] Μετά την σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου.[4] Παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις κατηγορίες της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας, πρόκλησης τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης οπλοκατοχής καθώς και προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών.[5] Κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή απολογήθηκε τυπικά επιφυλασσόμενος να απολογηθεί αργότερα επί της ουσίας «σε εύλογο χρόνο μετά την πλήρη συγκέντρωση, λήψη και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και επικοινωνία με τον συνήγορο υπεράσπισης» καθώς η δικογραφία διογκωνόταν με την προσθήκη νέων στοιχείων σε καθημερινή βάση. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αποφασίστηκε η προφυλάκισή του.[5][6][7]

Προφυλάκιση, απεργία πείνας και αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, η δικογραφία του συσχετίστηκε με αυτή της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", της οποίας όμως αρνήθηκε[8] ότι ήταν μέλος. Ανάλογα[9] εκφράστηκαν και τα ήδη προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. Δύο μήνες πριν την συμπλήρωση του ορίου προφυλάκισης, δηλαδή 18 μήνες, ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή αδικήματα με αποτέλεσμα να του επεκταθεί εκ νέου η προφυλάκιση κατά 12 μήνες. Με την πάροδο των 12 μηνών και παρά την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης των 30 μηνών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί[10] η δίκη για την πρώτη υπόθεση και χωρίς να έχει αρχίσει η δίκη για την δεύτερη υπόθεση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση για ακόμα έξι μήνες.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο Σακκάς, στις 4 Ιουνίου 2013, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του. Μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας, και ύστερα από προβλήματα υγείας που παρουσίασε, μεταφέρθηκε[10] από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών προσέφυγε η συνήγορος του Σακκά, τις αντιρρήσεις της οποίας όμως απέρριψε το συμβούλιο κατά πλειοψηφία[11].

Η παραβίαση ως προς το ανώτατο όριο προφυλάκισης κατηγορουμένου χωρίς δίκη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας πολιτικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και νομικών,[12][13][14][15][16][17] ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας.[18] Με την υπόθεση ασχολήθηκε και ο ξένος τύπος. Σε άρθρο της, η εφημερίδα The Guardian είχε χαρακτηρίσει την παράνομη προφυλάκιση του Σακκά ως την «επιτομή της έλλειψης δικαιοσύνης που βασιλεύει στην Ελλάδα».[19] Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του κάλεσε τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους καταδικάζοντας παράλληλα την παραβίαση των ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης,[17] ενώ η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε με ανακοίνωσή της την ανησυχία της σχετικά με την συνέχιση της προφυλάκισης.[20] Με αντίστοιχες ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ[21], η ΔΗΜΑΡ[21] και η νεολαία Συνασπισμού[11] καταδίκασαν την παράνομη επέκταση της προφυλάκισης. Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής με τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν,[18] ενώ για το ίδιο ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.[22]

Στις 11 Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση[23] του Σακκά επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής κ.ά. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών διέκοψε την απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χάσει[24] 16 κιλά.

Νέα σύλληψη και φυγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί, αθωώθηκε όμως κατά πλειοψηφία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η εισαγγελία άσκησε έφεση, στην οποία όμως ο Σακκάς αθωώθηκε[25] πάλι. Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη εκ νέου ύστερα από έκδοση νέου εντάλματος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την αστυνομία ύστερα από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε[26] ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις 10 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων ως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί καταζητούμενος[27]. Στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο indymedia επιστολή του Σακκά στην οποία μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ότι είναι αθώος.

Τον Ιανουάριο του 2015 καταδικάστηκε ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση («Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς») και άλλα αδικήματα. Στις 5 Αυγούστου 2016 ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη στη Σπάρτη μαζί με τον επίσης καταζητούμενο Μάριο Σεϊσίδη. Στο Εφετείο καταδικάστηκε για διακεκριμένη οπλοκατοχή (δέκα χρόνια κάθειρξη), αθωώθηκε όμως, από κάθε κατηγορία που αφορούσε την ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά από λίγο καιρό αποφυλακίστηκε λόγω μείωσης της ποινής του και χρήσης διατάξεων του Νόμου 4322/2015, γνωστού ευρέως ως Νόμου Παρασκευόπουλου[28]. Στις 12 Ιουνίου του 2019, συνελήφθη εκ νέου σε απόπειρα ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη[29], μαζί με τον καταδικασμένο για ένοπλη ληστεία τραπέζης κατά το 2006, Γιάννη Δημητράκη[28].

Το Ιούνιο του 2020 κρίθηκε αθώος για την υπόθεση της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα στο Δίστομο σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου του 2014, την σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.[30] Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών και 10 μηνών για την απόπειρα ληστείας στο ΑΧΕΠΑ[31].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πουλιόπουλος, Γιώργος (27 Ιουνίου 2013). «Προφυλακισμένος επί 30 μήνες ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  2. Βιογραφικά στοιχεία Σακκά, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  3. Έξι στοιχεία για την τρομοκρατία, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  4. Σκληρή στάση κατηγορουμένων, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  5. 5,0 5,1 Προφυλακίστηκαν οι 6 Αρχειοθετήθηκε 2012-02-05 στο Wayback Machine., από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"
  6. Δεν μπορούμε να απολογηθούμε, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  7. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_08/12/2010_425124[νεκρός σύνδεσμος] Συμπληρωματική δίωξη], από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"
  8. Δίκη Πυρήνων, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  9. 2,5 χρόνια στη φυλακή, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
  10. 10,0 10,1 Απεργία πείνας, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  11. 11,0 11,1 Προφυλακισμένος επί 30 μήνες ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  12. Αν δεν λεγόταν Σακκάς, από την ιστοσελίδα protagon.gr
  13. Ο Κώστας Σακκάς δεν είναι είδηση Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., από την εφημερίδα "Αυγή"
  14. άρθρο του Καλφέλφη, καθηγητη νομικής ΑΠΘ, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  15. Μια παράνομη κράτηση, άρθρο του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή νομικής σχολής Αθηνών, από την εφημερίδα "Τα Νέα"
  16. Συμπαράσταση από δεκάδες πολίτες, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  17. 17,0 17,1 Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Σακκά, από την ιστοσελίδα in.gr
  18. 18,0 18,1 Εντείνεται η στήριξη προς Σακκά, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  19. Kouki, Hara· Vradis, Antonis (4 Ιουλίου 2013). «In Greece, things move fast – except justice for Kostas Sakkas». The Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022. 
  20. Διεθνής Αμνηστία Αρχειοθετήθηκε 2013-08-31 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα judex.gr
  21. 21,0 21,1 Πρόδηλη παραβίαση[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα Η Καθημερινή
  22. Συνάντηση υπουργού δικαιοσύνης με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
  23. Αποφυλάκιση Σακκά[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα Η Καθημερινή
  24. Το συμβούλιο κρίνει περί της αποφυλάκισης[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα Η Καθημερινή
  25. Αθώος και πάλι ο Σακκάς, από την ιστοσελίδα www.alfavita.gr
  26. ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, από την ιστοσελίδα in.gr
  27. Δεν έδωσε το παρών ο Κώστας Σακκάς, από την ιστοσελίδα in.gr
  28. 28,0 28,1 Σουλιώτης, Γιάννης (13 Ιουνίου 2019). «Με παρελθόν σε ένοπλες ληστείες, τρομοκρατία οι συλληφθέντες στο ΑΧΕΠΑ». kathimerini.gr. Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. 
  29. Καραμήτρου, Μίνα (12 Ιουνίου 2019). «Απόπειρα ληστείας ΑΧΕΠΑ: Σακκάς και Δημητράκης οι δύο συλληφθέντες». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019. 
  30. http://www.avgi.gr/article/10813/11228981/dike-leston-distomou-katepesan-oi-kategories-gia-enklematike-kai-tromokratike-organose
  31. «Καταδικάστηκαν Σακκάς και Δημητράκης για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ». efsyn.gr. Η Εφημερίδα των Συντακτών. 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020.