Κώστας Ζημέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Ζημέρης
Ο Κώστας Ζημέρης, γύρω στο 1910.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κώστας Ζημέρης (Ελληνικά)
Γέννηση1886
Κατηχώρι Μαγνησίας
Θάνατος22  Οκτωβρίου 1980
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφωτογράφος
ζωγράφος

Ο Κώστας Ζημέρης (Κατηχώρι Μαγνησίας, 1886 – Βόλος, 22 Οκτωβρίου 1980) ήταν Έλληνας ζωγράφος και φωτογράφος. Φωτογράφισε κυρίως τον Βόλο και τα περίχωρα την περίοδο του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Διακρίθηκε επίσης στην απεικόνιση τοπίων και παραδοσιακών σπιτιών του Πηλίου σε δικά του σχέδια.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζημέρης στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ.

Ο Κώστας Ζημέρης γεννήθηκε στο Κατηχώρι του Πηλίου το 1886[1][2][3]. Ήταν γιος του Μιχάλη Ζημέρη και της Περσεφόνης Γαλή. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή του Βόλου, όπου είχε καθηγητή ζωγραφικής τον Γιάννη Πούλακα[4][5], και το 1904 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ασχολούμενος με διάφορα επαγγέλματα για λόγους βιοπορισμού, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στην Λέσχη «Το πινέλο και το μολύβι» (Brush and Pencil Club), στο Σαιντ Λούις[6] όταν σκιτσάρισε τον διευθυντή της με μέγαλη ακρίβεια, κάτι που ενθουσίασε τον τελευταίο και του επέτρεψε να παρακολουθήσει δωρέαν μαθήματα στη σχολή του. Εκεί έμαθε και την τέχνη της φωτογραφίας[7]. Όταν άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, επέστρεψε στον Ελλάδα για να καταταγεί στον Στρατό. Κατόπιν άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος στον Βόλο, με συνέταιρο τον Αντώνη Ραφανίδη (1870–1940)[4][5]. Την ίδια εποχή, ίδρυσε τον Οδοιπορικό Όμιλο Βόλου[7].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κ. Ζημέρης, Πορταριά π. 1918
Ο Κώστας Ζημέρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους τοπίων του Βόλου και του Πηλίου. Στην εικόνα, η Πορταριά φωτογραφημένη από τον Ζημέρη γύρω στο 1918.
Κ. Ζημέρης, Πύργος στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας.
Ο Κώστας Ζημέρης επίσης αποτύπωσε σε σχέδια πολλά παλιά πηλιορείτικα κτίρια. Στην εικόνα, ταχυδρομική κάρτα με σχέδιο του Ζημέρη που δείχνει πυργόσπιτο στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας.

Ως ιδρυτής και μέλος του Οδοιπορικού Ομίλου Βόλου, περιόδευε και φωτογράφιζε τοποθεσίες στο Πήλιο και τη Θεσσαλία συγκροτώντας το 1924 το Τμήμα Τοπίων Πηλίου και Θεσσαλίας. Παράλληλα ζωγράφιζε με λάδια και πενάκι[7]. Το 1925 συμμετείχε με 15 φωτογραφίες στην Έκθεση Καλών Τεχνών στο Salon Internationale de Photographie του Καλαί της Γαλλίας[7] και το 1926 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας[6].

Τιμήθηκε με δύο χρυσά βραβεία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1932 και το 1936[7][6]. Επίσης βραβεύθηκε στα πλαίσια της Έκθεσης Καλών Τεχνών στο Salon Internationale de Photographie του Καλαί της Γαλλίας το 1925 όπου συμμετείχε[7].

Μετά τον Πόλεμο, το φωτογραφείο Ραφανίδη–Ζημέρη πέρασε στα παιδιά του δεύτερου[4][5]. Ο Κώστας Ζημέρης εξακολούθησε να παραμένει δραστήριος και στα γεράματά του[8]. Πέθανε στον Βόλο στις 22 Οκτωβρίου 1980[1][3]. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του, η Κυβέλη σύζ. Κίτσου Μακρή (1919–2013)[9] και ο Ιπποκράτης Ζημέρης (1922–2012)[10], κράτησαν το οικογενειακό φωτογραφείο επί της οδού Ερμού, στο κέντρο του Βόλου, μέχρι το 1999[4][5].

Το 2021, το Μουσείο της Πόλης και η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου τίμησαν τον Κώστα Ζημέρη διοργανώνοντας έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες και εξοπλισμό του φωτογραφείου του[4][5][11][12][13].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]