Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κώστας Ήσυχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Ήσυχος
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Περίοδος
27 Ιανουαρίου 2015 – 17 Ιουλίου 2015
ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας
ΠροκάτοχοςΦώφη Γεννηματά
ΔιάδοχοςΔημήτρης Βίτσας
Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – 28 Αυγούστου 2015
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1957, Κίλμες, Αργεντινή
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΛαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά (2015-σήμερα)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Συνασπισμός
Κ.Κ.Ε.

Ο Κώστας Ήσυχος (Κωνσταντίνος-Ηρακλής Ήσυχος) είναι Έλληνας πολιτικός. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην πόλη της Κίλμες το 1957. Έχει σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο[1]. Έχει εργαστεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ήταν μέλος της διοικητικού συμβουλίου του σωματείου υπαλλήλων της Ο.Α. και αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ[2].

Πολιτική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1985 και αποχώρησε όταν ιδρύθηκε ο Συνασπισμός. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ[3], όπου δραστηριοποιούνταν μέσω της Αριστερής Πλατφόρμας.

Εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015[4] και κατόπιν ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό τον Ιούλιο του 2015 μετά από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου[5] και τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Βίτσας.

Στη συνέχεια, συμμετείχε στην συγκρότηση της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας και τον Αύγουστο του 2015 παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ[6]. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος στην εκλογική λίστα της Λαϊκής Ενότητας στη Β' Αθηνών[7]. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.[8]

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου[9] και του Ιουνίου[10] 2023 έθεσε υποψηφιότητα με το ΜέΡΑ25 στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.