Πύλη:Κύρια
Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια,
την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που γράφουμε συμμετοχικά.
Επιλεγμένο λήμμα

Το χημικό στοιχείο νιόβιο (αγγλικά : niobium) είναι δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Έχει ατομικό αριθμό 41 και σχετική ατομική μάζα 92,90638(2). Το χημικό του σύμβολο είναι "Nb" και ανήκει στην ομάδα 5, στην περίοδο 5 και στο d-block του περιοδικού πίνακα. Έχει θερμοκρασία τήξης 2477 °C και θερμοκρασία βρασμού 4744 °C.
Το νιόβιο δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση αλλά μόνο μέσα σε ορυκτά κυριότερα των οποίων είναι το πυρόχλωρο και ο κολουμπίτης. Έχει μέση περιεκτικότητά στο στερεό φλοιό της Γης όση του λιθίου και του αζώτου : Περίπου 20 γραμμάριο/τόννο ή 20 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).
Το καθαρό νιόβιο έχει την 7η μεγαλύτερη θερμοκρασία τήξης και το 6ο μεγαλύτερο σημείο βρασμού από όλα τα χημικά στοιχεία. Ανήκει στα λεγόμενα πυρίμαχα μέταλλα τα οποία είναι μια μικρή ομάδα μετάλλων εξαιρετικά ανθεκτικών στη θερμότητα και τη φθορά. Όταν ανοδιώνεται αποκτά διάφορα χρώματα. Απαντάται στις ενώσεις του με πολλούς αριθμούς οξείδωσης, κυρίως όμως με +5. Όταν εκτίθεται στον αέρα παίρνει μια γαλαζωπή απόχρωση ενώ αρχίζει να οξειδώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες καλυπτόμενο από λεπτό στρώμα οξειδίου. Αντιδρά με τα αλογόνα, διαλύεται στο υδροφθορικό οξύ ή σε μείγμα υδροφθορικού και νιτρικού οξέος, είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικό στη διαβρωτική δράση λιωμένων αλκαλίων, διαλύεται όμως αργά σ´αυτά. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)
Σαν σήμερα 21 Μαρτίου
- 1788 - Πυρκαγιά καταστρέφει 856 κτήρια στη Νέα Ορλεάνη μετατρέποντας σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
- 1963 - Κλείνει η φυλακή του Αλκατράζ, που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά του Σαν Φρανσίσκο.
- 1999 - Οι Μπερτράν Πικάρ και Μπράιαν Τζόουνς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που κάνουν το γύρο της Γης με αερόστατο.
- 2003 - Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Παρουσίαση
Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.
Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας –ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς– με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.
Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει: | |
248.902 λήμματα |
961 ενεργούς εγγεγραμμένους συνεισφέροντες |
Συμμετοχή
Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ. την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την καταλληλότητα των θεμάτων.
Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.
Γνωρίζετε ότι...
- Η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε δύο φορές με Βραβείο Νόμπελ; Το 1903 με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και το 1911 με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας.
- Το όνομα Αλεξάνδρεια είναι το όνομα που έδιναν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του στις πόλεις τις οποίες ίδρυαν ή μετονόμαζαν; Εκτός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το αυτό όνομα έφεραν κατά τον Πλούταρχο στην αρχαιότητα πολλές άλλες πόλεις πέραν των εβδομήκοντα.
- Ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν εκτός από λυρικός ποιητής, ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων;

Κοινό αποθετήριο πολυμέσων
Βιβλιοθήκη ελεύθερων πηγών
Ελεύθερη γνωσιακή βάση
Ελεύθερα εκπαιδευτικά εγχειρίδια
Ελεύθερο λεξικό
Ελεύθερη ειδησεογραφία
Συλλογή αποφθεγμάτων
Ταξιδιωτικός οδηγός
Ταξινομικός κατάλογος
Μαθησιακά εργαλεία
Ανάπτυξη λογισμικού Wiki
Συντονισμός εγχειρημάτων Wikimedia