Το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ ανδρών για την περίοδο 2015–16 ήταν η 29η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, και διοργανώθηκε από την ΕΟΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας που αγωνίζονταν. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 106 ομάδες από όλη την Ελλάδα.[1] Το φάιναλ φορ του κυπέλλου πραγματοποιήθηκε στην Γλυφάδα 26 και 27 Μαρτίου. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός Πειραιώς για 15η φορά στην ιστορία του. Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) αναδείχθηκε για 1η φορά ο Δημήτρης Σουλτανόπουλος.[2]
Την Α΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας αποτέλεσαν τα κύπελλα των δέκα τοπικών ενώσεων. Από κάθε ένωση με διαβάθμιση κατηγοριών (ΕΣΠΑΑΑ, ΕΠΕΣΘ, ΕΣΠΕΠ) δικαίωμα πρόκρισης στην Β΄ φάση είχαν τέσσερις ομάδες, και από τις ενώσεις χωρίς διαβάθμιση δύο ομάδες. Από την ΕΣΠΕ Θράκης - Ανατολικής Μακεδονίας δήλωσε συμμετοχή μόνο μία ομάδα. Οι 25 ομάδες που πήραν την πρόκριση από κάθε ένωση είναι:
Στη Β΄ φάση εισήλθαν οι 35 ομάδες της Α2 Εθνικής κατηγορίας2015-16. Μαζί με τις 25 ομάδες της Α΄ φάσης, σχημάτισαν 30 ζευγάρια στην 1η αγωνιστική. Οι κληρώσεις έγιναν με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες μετακινήσεις για τις ομάδες.
Από τις 30 ομάδες που προκρίθηκαν στην 2η αγωνιστική, οι 28 σχημάτισαν 14 ζευγάρια, ενώ δύο προκρίθηκαν άνευ αγώνα. Έτσι στην 3η αγωνιστική βρέθηκαν 16 ομάδες οι οποίες σχημάτισαν 8 ζευγάρια. Οι οκτώ νικήτριες σχημάτισαν στη συνέχεια τέσσερα ζευγάρια για την τελευταία αγωνιστική της Β΄ φάσης. Οι τέσσερεις νικήτριες προκρίθηκαν στη Γ΄ φάση.
Σημείωση:Tα έτη που δεν αναφέρονται, δεν έγιναν διοργανώσεις για οικονομικούς κυρίως λόγους. Την περίοδο 1986–87 έγινε διοργάνωση στην οποία όμως δεν μετείχαν ομάδες της Α' εθνικής. Την περίοδο 1993–94 το κύπελλο αντικαταστάθηκε από ένα ειδικό τουρνουά για συλλόγους της Α1, αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη, και σ' αυτό δεν μετείχαν οι διεθνείς παίκτες των ομάδων που συμμετείχαν. Οι δύο αυτές διοργανώσεις δεν αναγνωρίζονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Την περίοδο 2020-21 δεν έγινε λόγω της πανδημίας του COVID-19.