Κωνσταντίνος Βούλγαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κωνσταντίνος Βούλγαρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Βούλγαρης (Ελληνικά)
Γέννηση1934
Πάτρα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (έως 1956)
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςσυνταγματάρχης, ταξίαρχος, υποστράτηγος και αντιστράτηγος/Ελληνικός Στρατός και πυροβολικό
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας (1993–1996)

Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης (1934) είναι στρατηγός του Πυροβολικού στον ελληνικό Στρατό Ξηράς που διατέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από το 1993 μέχρι το 1996. Προηγουμένως, χρημάτισε διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στρατηγού Αντώνη Δροσογιάννη και ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1934 στην Πάτρα. Σπούδασε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), από την οποία αποφοίτησε στις 3 Αυγούστου 1956, ως αρχηγός της τάξης του, και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Σχολή Πυροβολικού, την Σχολή Ορεινών Καταδρομών, την Σχολή Μετεωρολογίας των ΗΠΑ, την Σχολή Ειδικών Όπλων Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΟΕΔ) και την Σχολή Αεράμυνας των ΗΠΑ. Αποφοίτησε επίσης από την τότε Ανωτέρα Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), ενώ είναι και πτυχιούχος ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προήχθη σε συνταγματάρχη το 1984, σε ταξίαρχο το 1985, σε υποστράτηγο το 1986 και σε αντιστράτηγο το 1988.

Υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης, ως επιτελής στο ΝΑΤΟ, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στρατηγού Αντώνη Δροσογιάννη, ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, διευθυντής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ και, τελικά, Α΄ υπαρχηγός ΓΕΣ (1988-90).

Ως συνταγματάρχης, προήδρευσε στην επιτροπή των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων Γαλλίας και Λιβύης για την λήξη των εχθροπραξιών στο Τσαντ, σε εκτέλεση απόφασης της Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Λιβύης στην Ελούντα της Κρήτης (16 Νοεμβρίου 1984), που είχε οργανώσει και διευθύνει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το 1990 αποστρατεύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με πολλούς άλλους ανώτατους αξιωματικούς που θεωρούνταν φιλικά προσκείμενοι στον Ανδρέα Παπανδρέου, προκαλώντας την οργή του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι αξιωματικοί που διώκονται με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα θα αποκατασταθούν όταν το ΠΑΣΟΚ επιστρέψει στην εξουσία. Πράγματι, μετά τις εκλογές του 1993 και την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του ως μηδέποτε απομακρυνθείς και τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΣ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1996, οπότε αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ: 1901 - 2001», εκδ. "Γ.Ε.Σ", 2001, σελ. 195

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]