Κουμαραδαίοι Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°42′17″N 26°50′17″E / 37.70472°N 26.83806°E / 37.70472; 26.83806

Κουμαραδαίοι Σάμου
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Δήμος Σάμου
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Σάμου

Οι Κουμαραδαίοι είναι χωριό της Σάμου με μεγάλη παράδοση στην κατασκευή πήλινων σκευών. Ανήκει στον Δήμο Πυθαγορείου και έχει 123 κατοίκους (2011). Ονομαστό είναι το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου κάθε χρόνου όπου μοιράζεται η παραδοσιακή γιορτή. Παλιά ήταν το πρώτο λαδοχώρι της Σάμου. Ονομαστή ήταν και μία βρύση τού χωριού ονόματι Μουτσάρα που όποιος έπινε νερό από αυτήν έχανε τα λογικά του.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωρίο είναι χτισμένο στην Ν.Α. πλαγιά του Καρβούνη μέσα σε μία ρεματιά. Προς την ανατολή φαίνεται ο Επταστάδιος Πορθμός, η Μυκάλη, το Πυθαγόρειο, ολόκληρος ο κάμπος της Χώρας. Προς τα Νότια είναι το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας και ο Παγώνδας. Προς την Δύση είναι ο Πύργος και Βόρεια οι Μαυρατζαίοι.

Έδαφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό. Το χωρίο κατέχει μεγάλη αγροτική περιφέρεια, η οποία σκεπάζεται με ελιές, για αυτό έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού.

Νερά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι Μεγάλες Φλέβες, οι οποίες τροφοδοτούν με άφθονα νερά τον Ίμβρασσο και το καλοκαίρι ποτίζουν κήπους και περιβόλια.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία. Είναι το πρώτο χωριό της Σάμου στην παραγωγή λαδιού ανάλογα με τον πληθυσμό του. Περιβόλια έχει προς τις ΦΛέβες από πορτοκαλιές και άλλα φρούτα. Κτηνοτροφία έχει σχετικά καλή, ιδίως οικόσιτη.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει γλυκό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κουμαραδαίοι με το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας αποτελούν κοινότητα με 157 κατοίκους. Είχε μονοθέσιο σχολείο. Είναι από τα μικρότερα χωριά της Σάμου.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό δεν έχει αξιοθέατα. Η εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα είναι μικρή αλλά περιποιημένη. Το Σχολείο του είναι χτισμένο σε θέση τελείως ακατάλληλη, στη κορυφή ενός λόφου. Μάλλον για φρούριο ήταν η θέση κατάλληλη παρά για Σχολείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο χωριό υπήρχε ο ναός της Καρποφάγου Αρτέμιδος στους ειδωλολατρικούς χρόνους. Το όνομά του είναι καινούργιο. Στους παλαιότερους χρόνους λεγόταν Πέντε Σπίτια. Ένα από αυτά τα 5 σπίτια σώζεται μέχρι σήμερα.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]