Κουμαραδαίοι Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°42′17″N 26°50′17″E / 37.70472°N 26.83806°E / 37.70472; 26.83806

Κουμαραδαίοι Σάμου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κουμαραδαίοι Σάμου
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΑνατολικής Σάμου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΣάμου
Πληθυσμός123 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΠέντε σπίτια

Οι Κουμαραδαίοι είναι χωριό του δήμου Ανατολικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με πληθυσμό 123 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το χωριό έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη στα υφαντά και στα αρωματικά φυτά και είναι φημισμένο για αυτά . Επίσης λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι τής Μεγάλης Παναγίας το οποίο ιδρύθηκε το 1586 απο τους μοναχούς Νειλο και Διονύσιο.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωρίο είναι χτισμένο στην Ν.Α. πλαγιά του Καρβούνη μέσα σε μία ρεματιά. Προς την ανατολή φαίνεται ο Επταστάδιος Πορθμός, η Μυκάλη, το Πυθαγόρειο, ολόκληρος ο κάμπος της Χώρας και το Ηραίο. Προς τα Νότια είναι το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας και ο Παγώνδας. Προς την Δύση είναι ο Πύργος και Βόρεια οι Μαυρατζαίοι.

Έδαφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό. Το χωρίο κατέχει μεγάλη αγροτική περιφέρεια, η οποία σκεπάζεται με ελιές, για αυτό έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού και με αρωματικά φυτά

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει αξιοθέατα. Ο ιερός ναός του Άγιου Παντελεήμονα περιποιημέν με μεγάλη εξωτερική αυλή.Εντός του χωριού θα συναντήσουμε τρεις μικρότερες εκκλησιές των Άγιο Γεώργιο, των Άγιο Κωνσταντινο και Αγια Αικατερίνη και των Άγιο Ραφαήλ. Στη συνέχεια βρίσκουμε το Δημοτικό Σχολείο που πλέον αξιοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο,φιλοξενώντας διαφορες εκδηλώσεις.Δίπλα απο το σχολείο βρίσκεται ενα μεγάλο πάρκο με χώρο αναψυχής για μικρά παιδιά και υπαίθριο πάρκο.Στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε την πλατεία την οποία σκεπάζει ένας αιωνόβιος πλατανος. Δίπλα από την πλατεία βρίσκονται οι παραδοσιακές βρύσες του χωριού. Στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι προμηθευονταν νερό από εκεί. Το χωριό είναι φημισμένο για την αγγειοπλαστική τέχνη αλλά και για τα αρωματικά φυτά. Μεγάλες εκδηλώσεις του χωριού είναι το πανήγυρη τής Αγίας Κυριακής που γιορτάζει στις εφτά Ιουλίου και η εορτή του Αγίου Παντελεήμων στις εικοσιεφτά Ιουλίου. Στη θέση που είναι χτισμένο το χωριό έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε μια απέραντη θέα που ξεκινά από το Πυθαγόρειο ,το Ποτοκακι,τους Μύλους και το Ηραίον μέχρι τα παράλια τής Μικράς Ασίας. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας μνημείο πολιτιστικής και Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς που χρονολογείται το 1586 μ.Χ., το Ασκητικό Κελί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθως και τα εκκλησάκια του Αγίου Παισίου,της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Κυριακής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο χωριό υπήρχε ο ναός της Καρποφάγου Αρτέμιδος στους ειδωλολατρικούς χρόνους. Το όνομά του είναι καινούργιο. Στους παλαιότερους χρόνους λεγόταν Πέντε Σπίτια. Ένα από αυτά τα 5 σπίτια σώζεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια το χωριό μετονομάστηκε σε Κουμαραδαίοι λόγο τον πολλών κουμαριών(είδος θάμνου-φυτού) που βρίσκονται γύρω από το χωριό

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]