Ποτοκάκι Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποτοκάκι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Ποτοκάκι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΑνατολικής Σάμου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΣάμου
Υψόμετρο5 μ.
Πληθυσμός122 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΔασκαλειό
Ταχ. κωδ.831 00
Τηλ. κωδ.(0030) 22730

Το Ποτοκάκι, (παλαιότερα:Δασκαλειό) βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου, 14 χλμ. νότια από το Βαθύ και 3 χλμ. από το Πυθαγόρειο. Είχε 122 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται 5 μ. πάνω από την θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία και με τον τουρισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη φορά κατοικήθηκε το 1922 από Έλληνες της Μικράς Ασίας οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή λόγω της θέσης της. Κατά το μεγάλο κραχ του 1929 το χωριό μεγάλωσε και έφτασε τους 350 κατοίκους και άρχισε να ενώνεται με το Πυθαγόρειο. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό βομβαρδίστηκε πάνω από μια φορά από τις Δυνάμεις του Άξονα. Οι Ιταλοί μπήκαν στις 29 Απριλίου του 1941. Ελευθερώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1944. Κατά τον Εμφύλιο κατέφθασαν πολλοί νέοι κάτοικοι,οι οποίοι ήταν είτε εξόριστοι, είτε προέρχονταν από ζώνες κατεχόμενες από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με τα Ιουλιανά έμειναν μόνο 27 κάτοικοι. Το 1974 με την Κύπρο ήλθαν και κατοίκησαν περίπου άλλοι 100 κάτοικοι. Επίσης μετά τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη του 1964, πολλοί πρόσφυγες κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν στα λεγόμενα προσφυγικά. Σήμερα αποτελεί επίνειο της Χώρας Σάμου. Όλες αυτές οι πληθυσμιακές μεταβολές συνέπλεξαν με μικρασιατικά και Πολίτικα στοιχεία τον πολιτισμό του χωριού.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός κυμαίνεται και το καλοκαίρι έχει περισσότερους κατοίκους ως τουριστικός προορισμός. Από το 1922 μέχρι σήμερα υπάρχει αύξηση το 1929 ,το 1947, το 1974 και το 2004 και μείωση το 1962 και από το 1981 ως το 2001. Συγκεκριμένα:

Οικονομική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πρωτοήρθαν οι κάτοικοι το μέρος ήταν κακοτράχαλο και γεμάτο βράχους. Κατά το μεγάλο κραχ του 1929 επειδή ο κόσμος δεν έβρισκε εύκολα τροφή στο νησί οι κάτοικοι του χωριού έβαλαν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές τα φαγητά και το χωριό πλούτισε. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσε σε οικονομικό μαρασμό. Σήμερα οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο ψαράδες και καλλιεργητές σύκων και πορτοκαλιών.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχουν τρία ταξί και δύο λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς και από το Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Πλοία εκτελούν καθημερινα δρομολόγια για το νησι(το χειμωνα καθε δυο ημερες) προς και από τον Πειραιά. Για αεροπορική συγκοινωνία υπάρχει, σε μικρή απόσταση από το χωριό, ο Κρατικός Αερολιμένας Σάμου απ' όπου εκτελούνται πτήσεις καθημερινά. Τέλος υπάρχουν δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα, προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προς τις Κυκλάδες και προς την Κρήτη.