Κουίετος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουίετος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος261
Χομς
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΜακριανός ο Πρεσβύτερος
ΑδέλφιαΜακριανός ο Νεότερος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΎπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίτος Φούλβιος Ιούνιος Κουίετος, λατιν.: Titus Fulvius Junius Quietus (απεβ. 261) ήταν Ρωμαίος σφετεριστής εναντίον του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλλιηνού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουίετος ήταν γιος του Φούλβιου Μακριανού [1] και μίας ευγενούς, πιθανώς ονόματι Ιουνίας. Σύμφωνα με την Ιστορία των Αυγούστων, ήταν στρατιωτικός τριβούνος υπό τον Βαλεριανό,[2] αλλά αυτή η πληροφορία αμφισβητείται από τους ιστορικούς. 

Κέρδισε το Αυτοκρατορικό αξίωμα με τον αδελφό του Μακριανό τον Νεότερο, μετά τη σύλληψη του Αυτοκράτορα Βαλεριανού στην εκστρατεία των Σασσανιδών του 260 [3]. Με τον νόμιμο κληρονόμο Γαλλιηνό να βρίσκεται πολύ μακριά στη Δύση, οι στρατιώτες εξέλεξαν τους δύο ως αυτοκράτορες. Η υποστήριξη τού πατέρα του, ελεγκτή τού αυτοκρατορικού θησαυρού, και η επιρροή του Μπαλίστα (Καλλίστου), πραιτοριανού έπαρχου του αποβιώσαντος Αυτοκράτορα Βαλεριανού, αποδείχθηκαν καθοριστικές για την προώθησή του.[4]

Ο Κουίετος και ο Mακριανός, εκλεγμένοι ύπατοι,[4] έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον Αυτοκράτορα Γαλλιηνού, εκείνη την εποχή στη Δύση. Ο Κουίετος και ο Μπαλλίστας έμειναν στις ανατολικές επαρχίες, ενώ ο αδελφός και ο πατέρας του βάδισαν με τον στρατό τους στην Ευρώπη, για να πάρουν τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . Μετά την ήττα και το τέλος τού αδελφού και τού πατέρα του στη Θράκη το 261, ο Κουίετος έχασε τον έλεγχο των επαρχιών υπέρ τού Σεπτίμιου Oδαίναθου της Παλμύρας, ενός πιστού πελάτη-βασιλιά των Ρωμαίων, που είχε βοηθήσει στην απώθηση των Περσών από τις ανατολικές επαρχίες και είχε ανακτήσει τη Ρωμαϊκή Μεσοποταμία το 260.  Αναγκάστηκε να καταφύγει στην πόλη Έμεσα,[1] όπου πολιορκήθηκε εκεί από τον Oδαίναθο. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας σκοτώθηκε από τους κατοίκους της, πιθανώς υποκινούμενων από τον Μπαλλίστα.[5]

Αντωνινιανός του Κουιέτου. Στην πίσω όψη η Ρώμη καθήμενη επί ασπίδος, κρατά Νίκη και δόρυ. Επιγρ.: IMP. C. FVL. QVIETVS AVG. / ROMAE AETERNAE.

Απεικονίσεις στη λαϊκή μυθοπλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουίετος εμφανίζεται στη σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων φαντασίας του Χάρρυ Σάιντμποτομ ως ένας από τους ανταγωνιστές της σειράς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Jones, pg. 757
  2. Historia Augusta, Tyranni Triginta, 12:10
  3. Jones, pg. 758
  4. 4,0 4,1 Körner, www.roman-emperors.org/galusurp.htm#Note%202
  5. (Zonaras xii.24)