Μακριανός ο Νεότερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακριανός ο Νεότερος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Titus Fulvius Iunius Macrianus (Λατινικά)
Γέννηση3ος αιώνας
Επαρχία Ιλλυρίας
Θάνατος261[1]
Επαρχία Ιλλυρίας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΜακριανός ο Πρεσβύτερος[1]
ΑδέλφιαΚουίετος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαχιλίαρχος
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίτος Φούλβιος Ιούνιος Μακριανός ή Μακριανός ο Νεότερος, λατιν.: Titus Fulvius Iunius Macrianus ή Macrianus Minor (απεβ. 261), ήταν Ρωμαίος σφετεριστής. Ήταν γιος τού Φούλβιου Μακριανού, γνωστού και ως Mακριανού του Πρεσβύτερου. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο πατέρας του ήταν από την τάξη των ιππέων, η μητέρα του ήταν ευγενικής καταγωγής και το όνομά της πιθανώς ήταν Iουνία. Σύμφωνα με το -συχνά αναξιόπιστο- έργο Ιστορία των Αυγούστων, είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός τριβούνος υπό τον Βαλεριανό. [2]

Ο Μακριανός, ο πατέρας του και ο αδελφός του Κουίετος, βρίσκονταν στη Μεσοποταμία το 260, για την εκστρατεία τού Αυτοκράτορα Βαλεριανού εναντίον των Σασσανιδών, αλλά ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε και ο Αυτοκράτορας αιχμαλωτίστηκε. [3] Με τη βοήθεια τού πατέρα του, ο οποίος κρατούσε τον αυτοκρατορικό θησαυρό, και με την επιρροή του Μπαλλίστα (Καλλίστου), επάρχου του Βαλεριανού, ο Μακριανός ο Νεότερος κέρδισε το αυτοκρατορικό αξίωμα μαζί με τον αδελφό του Κουιέτο [3] μέσω της εκλογής από τον στρατό, σε αντίθεση με τον νόμιμο αυτοκράτορα Γαλλιηνό, γιο και συναυτοκράτορα με τον Βαλεριανό, που βρισκόταν μακριά στη Δύση. Οι δύο αυτοκράτορες και αδελφοί αναγνωρίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας, έχοντας προπύργιο στην Αίγυπτο, την επαρχία που προμήθευε σιτηρά την πόλη της Ρώμης.

Αφού εξασφάλισαν προσωρινά τα περσικά σύνορα, ο Mακριανός ο Πρεσβύτερος και ο Mακριανός ο Νεότερος κινήθηκαν προς τη Δύση, για να επιτεθούν και να εξολοθρεύσουν τον αντίπαλό τους Γαλιηνό. Ωστόσο ηττήθηκαν το φθινόπωρο του 261 από τον Αυρέολο [2] και αργότερα σκοτώθηκαν από τους ίδιους τους στρατιώτες μετά από αίτημα τού πατέρα. 

Αντωνινιανός του Μακριανού του Νεοτέρου. Στην πίσω όψη η Ρώμη καθήμενη επί ασπίδος, που κρατά Νίκη και δόρυ. επιγρ.: IMP. C. FVL. MACRIANVS P. F. AVG. / ROMAE AETERNAE. 3,56 γραμ. 260-261 μ.Χ.

Απεικονίσεις στη λαϊκή μυθοπλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τ. Φ. Ι. Mακριανός ο Νεότερος εμφανίζεται στη σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων φαντασίας του Χάρυ Σάιντμποτομ ως ένας από τους ανταγωνιστές της σειράς.  .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Macrianus στο Wikimedia Commons