Μπαλίστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπαλίστα
Balista.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος261
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΚατάλογος των Τριάντα Τυράννων της Ρώμης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈπαρχος του Πραιτωρίου

Ο Μπαλ(λ)ίστα', λατιν.: Bal(l)ista, (απεβ. π. 261), επίσης γνωστός στις πηγές με το όνομα "Κάλλιστος", [1] ήταν ένας από τους Τριάντα Τυράννους της -όχι πολύ αξιόπιστης- Ιστορίας των Αυγούστων και υποστήριξε την εξέγερση των Mακριανών εναντίον του Αυτοκράτορα Γαλλιηνού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαλίστα ως Pius Felix AVGustus από την "Πινακοθήκη εικόνων διασήμων (Promptuarii iconum insigniorum)"

Ο Μπαλίστα ήταν ο πραιτοριανός έπαρχος υπό τον Βαλεριανό. Αφού η Περσική Αυτοκρατορία νίκησε και συνέλαβε αυτόν τον Αυτοκράτορα στη μάχη της Έδεσσας, ένα σώμα Ρωμαϊκών στρατευμάτων συγκεντρώθηκε από έναν αξιωματικό των οικονομικών, τον Mακριανό τον Πρεσβύτερο και τον Μπαλίστα. Μαζί, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, με τον Οδαίναθο, τον κύριο της Παλμύρας, κατατρόπωσαν τον Περσικό στρατό, που επέστρεφε από επιδρομή στην Κιλικία. [1] [2] Τότε ο Μακριανός ο Πρεσβύτερος ανακήρυξε αυτοκράτορες τους γιους του, τον Μακριανό τον Νεότερο και τον Κουίετο. [1]

Έμεινε με τον Κουίετο στην Ανατολή, ενώ ο Μακριανός και ο μεγαλύτερος γιος του κινήθηκαν με το στρατό εναντίον της Δύσης. Στα Βαλκάνια, ο Μακριανός κατατροπώθηκε από τον διοικητή του ρωμαϊκού ιππικού, Αυρέολο, στρατηγό πιστό στον Γαλλιηνό, και σκοτώθηκε. Στη συνέχεια, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ο Γαλλιηνός κάλεσε τον Οδαίναθο να στραφεί εναντίον των πρώην συμμάχων του, Μπαλίστα και Κουίετου. Ούτε ο χρόνος, ούτε ο τρόπος τού τέλους τού Μπαλίστα μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα, αλλά πιστεύεται ότι συνέβη περίπου τον Νοέμβριο του 261, και ότι εκτελέστηκε από τον Oδαίναθο. [3] Μία άλλη πρόταση είναι, ότι σκοτώθηκαν από τους δικούς τους άνδρες στην Έμεσα. [2]

Στον λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαλίστα, με το όνομα Marcus Clodius Balista είναι ο ήρωας της σειράς Πολεμιστής της Ρώμης του Χάρυ Σάιντμποτομ.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 D.S.Potter (2004), p.256
  2. 2,0 2,1 D.S.Potter (2004), p.259
  3. J. Bray (1997), p.145

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. Plate (1870). "Balista". In Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. p. 459 .
  • Bray, John. Gallienus : A Study in Reformist and Sexual Politics, Wakefield Press, Kent Town, 1997, ISBN 1-86254-337-2
  • Körner, Christian, "Usurpers in the east: The Macriani and Ballista", s.v. "Usurpers under Gallienus", De Imperatoribus Romanis
  • Potter, David S. The Roman Empire at Bay AD 180–395, Routledge, Oxon, 2004. ISBN 0-415-10058-5